Din röst påverkar

rösten påverkarHar du tänkt på hur du rösten påverkar? Du kan både påverka andra och dig själv med rösten. Bara genom att ändra tonläge kan du få ett annat resultat. Ett djur som inte förstår våra ord lyssnar på röst och kroppsspråk. Kanske har du gjort som jag gjorde när jag var barn, talat med en mjuk röst och elaka ord till en hund och hunden visar tillit? Men även när vi förstår orden så påverkar tonen. Du kan inge förtroende, rädsla, misstänksamhet eller t ex glädje och använda samma ord. Om någon skriker åt dig och du skriker tillbaka, ja då är risken att ingen av er hör ett dugg vad den andre säger. Men sänker du istället rösten så kan du få den andre att lystra till.

Påverka med din röst

Om du vill använda rösten som det fantastiska verktyg den faktiskt är så behöver du troligtvis träna. Ja, det är ju som vilket annat verktyg som helst, vill du skära med kniven så behöver du se till att den är slipad. Därför skall jag ge dig 3 enkla tips på hur dukan träna din röst så att den kan arbeta för dig.

Rösten påverkar, 3 tips

1. Träna avspänning så kan du lättare påverka med rösten

När du talar så är det viktigt att själva talorganen där du formar ljuden är avspända. Kraften skall komma från magen (eller från skötet). Därför är det bra att träna avslappning och djupandning. Observera att det inte handlar om att få in en massa syre (det får du ändå) utan att hitta en avspänning i rösten. Avspänning kan du träna på många olika sätt, kanske lyssna till avslappnande musik.

2. Mjuka upp din röst

Om du kanske är nervös, stressad eller spänd på något sätt så påverkar detta din röst. Därför är det bra att mjuka upp rösten och även själva talet. Det kan du gör med lite olika uppmjukningsövningar. I min video som jag lägger här nedan kan du se hur du kan göra för att mjuka upp rösten.

3. Lek med rösten

Om du vill påverka med rösten så är ett superbra sätt att träna, helt enkelt att experimentera och leka med rösten. Då upptäcker du snart vilket fantastiskt verktyg det är. Välj något du tycker om t ex att sjunga i duschen eller läsa sagor. Ge dig då verkligen hän i din inlevelse och överdriv. Om du har överdrivit när du tränat så blir det lättare att hitta rätt nivå när det sedan är ”allvar”.

Här är en av mina instruktionsfilmer som du kan hitta på min YouTube kanal. Där finns fler om du är intresserad. Och vill du ha personlig hjälp att träna så hör bara av dig.

Den 16-17 augusti så håller jag min kurs Bli en stjärnföreläsare, här på Österlen. Då övar vi både hur rösten påverkar och mycket annat. Läs om den här

Glad midsommar!  gla