Rösten som verktyg

Din röst är ett fantastiskt verktyg

Många talare som är duktiga på många sätt glömmer tyvärr sin röst. Synd, tycker jag. Rösten är verkligen ett fantastiskt verktyg som kan hjälpa dig att skapa en både intressant och spännande presentation. Bara genom tempo, volym och betoningar kan du gör mycket. 

Men kan alla få en bra röst att lyssna till?

Javisst, alla kan träna upp sin röst. Men självklart kan det ta lite tid. Du har ju haft ett helt liv för att få den röst du har nu, så vill du förändra den kan det också ta lite tid. Sedan beror det på hur mycket och vad du vill förändra. För många räcker det med att träna avspänning, volym och artikulation.Vissa behöver också träna upp styrkan i rösten. Några har kanske lagt sig till med en spänd röst efter för mycket stress. Så att träna rösten ger också andra positiva bieffekter som helt enkelt att må så mycket bättre.

Rösten som verktyg i din presentation

Att använda rösten som verktyg i en presentation är ungefär som en gitarrist använder en gitarr. Gitarristen tränar innan sitt uppförande, skalor, ackord, fingersättning etc. När gitarristen väl möter sin publik kan hen använda ackorden, sättet att lägga an tonerna etc för att få stycket så vackert och tilltalande som möjligt. På samma sätt kan du göra med din röst. Genom att öka eller sänka volymen kan du skapa spänning, visa att något är extra viktigt att notera etc. Du kan använda betoningar och fraseringar samtidigt som det är behagligt att lyssna på dig. En annan bra metafor för att använda rösten är att tänka på musiken i en film. Musiken förstärker handlingen och skapar stämning i filmen.

3 bra tips för att stärka din röst

  1.  Träna djupandning (eller bukandning). Inte för att du behöver så mycket luft utan för att du skall kunna slappna av i hals och käkar och istället ta kraften från magmusklerna. Det är i halsen dina stämband finns. De är små och känsliga. de behöver få kunna vibrera och forma ljuden utan spänningar. Munnen formar också ljuden och behöver vara avspänd. Är du nervös eller stressad så sätter sig gärna spänningarna i käkarna.
  2. Mjuka upp rösten innan du skall tala. Ett viktigt tips om du skall tala inför publik är att du mjukar upp rösten innan du skall göra din presentation. Kontrollera att kälarna är avspända. Massera gärna lite grann och gör lite mungymnastik. Hitta volymen och tonen i din röst.
  3. Lek med rösten! Träna din röst genom att t ex läsa sagor för ungarna eller sjunga i duschen eller i bilen. Ta ut svängarna och hitta ditt röstläge. Detta är både ett trevligt och bra sätt. För att hitta avspänning är Yoga mycket bra. Och gillar du att sjunga i kör så det ett ypperligt sätt att träna sin röst.

I denna video som finns på min YouTube kanal beskriver jag tipsen.


Vill du ha individuell hjälp från mig så kan du boka in dig för en coachingtimme Boka coachingtimme

Härlig helg!