Röstens påverkan vid försäljning

Att rösten har en stor betydelse när det gäller kommunikation känner säkert de flesta till. Men… hur pass medvetna är vi egentligen? Jag menar på riktigt. Hur faktiskt små nyanser kan ge stor skillnad.

Häromdagen var jag inne i en ICA butik för att köpa bröd. Jag tittade på hyllorna och såg ett bröd som jag köpt av föregående vecka då det var extrapris. Jag frågade expediten om extrapriset fortfarande gällde och fick snabbt ett tydligt och kort NEJ till svar. Expediten var absolut inte ovänlig, hon svarade ju bara på min fråga. Men hon hann ge mig en mycket negativ känsla och jag valde att köpa bröd på det närliggande konditoriet istället. Vad blev fel? Vad hade hon kunnat göra annorlunda? Eller är det kanske så att det bara är jag som är en sur kund, kan man fråga sig?

Jag funderade ett tag på varför jag reagerat så negativt. Och jag är övertygad om att det var tonen som fick mig att reagera. Hade hon istället valt att dra lite på ordet nej och lagt in en mjukare ton så hade jag med all säkerhet reagerat annorlunda. Hade hon dessutom lagt till några ord och svarat: ”Nej tyvärr, det var förra veckans erbjudande” (med betoning på erbjudande).  Då hade jag med all säkerhet stannat kvar i butiken.

Jag funderade också på vad som gjorde att hon gav mig det korta och i mitt tycke avsnoppande svaret. Min analys säger mig att hon antagligen var stressad. När jag ställde min fråga var hon just i färd med att packa upp bröd och jag tror hon var en aning sen med sitt arbete.

Det här exemplet på hur en kommunikation kan gå fel tror jag är mycket vanlig och då inte bara i försäljningssituationer.  Alltså något som vi kan jobba med i det flesta möten med andra. Är du själv företagare eller säljare och beroende av att dina kunder inte bara köper utan stannar kvar och återkommer, ja då är detta livsviktigt att hela tiden ha i sitt medvetande. Du har helt enkelt inte råd att missa en affär på grund av att du har en dålig dag eller är stressad.

Mitt tips är att både arbeta med sitt eget medvetande och med sin röst. Det är också så att på samma sätt som ditt kroppsspråk påverkar dig så påverkar också din röst dig. Testa själv med att säga samma ord på olika sätt så märker du.

Härlig helg!

Cecilia