Satsa på ett första gott intryck!

Hej,

Denna vecka har för mig verkligen erbjudit en blandad kompott av uppdrag. Veckan började med en utbildning i storytelling som marknadsföring, därefter en kurs i personlig försäljning och så en coachingdag med personlig utveckling som tema.

Helt olika ämnen kan tyckas men gemensam röd tråd för alla är ändå kommunikationen och att nå mottagaren. Gemensamt är också det första intrycket, att göra ett första gott intryck som man säger.

Tänk så viktiga de där första sekunderna i ett möte ändå är. Allt blir så mycket enklare om den delen blir bra. Det är som att mottagaren har öppnat dörren och välkomnar in. Väl inne är det inte riktigt lika vanskligt om du ”snubblar till”, det kan till och med bli så att mottagaren hjälper dig att resa dig och få dig på banan igen. Mottagaren har ju bestämt sig för att lyssna på dig och har då ett intresse av att det skall bli bra.

Men att reparera ett dåligt första intryck kan vara mycket svårt. Det är som om en sådan bild etsar sig fast hos mottagaren och man får kämpa riktigt hårt för att ställa till rätta. Visst går det, men vid t.ex ett säljmöte så finns kanske inte tiden.
Så satsa på ett första gott intryck redan från början.

Hur gör man då ett första gott intryck?

Eftersom det endast handlar om några sekunder så är det främst kroppsspråket som du bör fokusera på.

  • Se till att ha en bra hållning (min gardinövning  t.ex, se tidigare inlägg). Tänk också på ”glada punkten”, en punkt mitt på bröstet, den hjälper dig till en bra och välkomnande hållning. Kom ihåg att en bra hållning även påverkar dig själv till gott självförtroende.
  • Ett fast handslag och en fast blick. Med det menas inte att du behöver krama sönder mottagarens hand eller blåstirra den andre i ögonen. Men undvik ”geléhanden” och blickar i golv.

Men också röstläge är viktigt. En stadig röst på en mjuk frekvens ger ett förtroendeingivande intryck. Akta dig för alltför höga tonlägen eller skorrande, det ger ett osäkert intryck.

Innan jag själv skall ha ett viktigt möte så brukar jag alltid se till att få en kort stund för mig själv. Jag kallar det för att ta på mig den ”professionella kappan”. Jättebra med en toalett där jag kan få vara i fred. Jag tittar mig i spegeln, gör min ”gardinövning” och hittar glada punkten och så säger jag något bra ord till mig själv. En kort liten övning som endast tar en minut men som gör underverk.

Lycka till och härlig helg!

Cecilia