Scenen är din!

Ibland när någon talar så känns det som om de uppfyller hela rummet, de ”äger”. Visst är det härligt att lyssna på en sådan person. Samtidigt som talaren fyller rummet med sin energi så känner vi oss delaktiga och dras in i den magiska känsla som talaren skapar med sin ”karisma”. Talaren talar till mig.

Ordet presentationsteknik ger intrycket av att talandets konst handlar om teknik. Och visst finns det teknik att ta till MEN….. Först måste du göra den sk hemläxan. Du måste arbeta med dig själv och lära dig trivas på scenen. Det hjälper inte med all världens teknik om du känner dig obekväm och osäker när du står där och skall föra fram ditt budskap. Osäkerheten lyser igenom tekniken. Inom teatern har vi ett uttryck som säger; ”inta scenen”. Ett bra uttryck för hur viktigt det är att först etablera kontakt med åhörarna innan du börjar tala. När du intar scenen skall det kännas i hela din kropp, ”sug in kraften från rummet och sprid den till din publik”. Låter det luddigt? Hmm, kanske det, men testa och prova så känner du vad jag menar så småningom.

Den här känslan av att ”äga scenen” är det många som tror bara är förunnat några få som har talangen. Men så är det naturligtvis inte. Alla kan träna denna känsla! Och jag lovar dig, när du väl funnit den är den underbar både för dig och din publik. Även känslor behöver tränas och bästa sättet är att utmana sig i små portioner bit för bit.

Ja, apropå det här med utmaning så fick jag utmana mig själv ordentligt i förra veckan. Jag testade att stå på surfingbräda för första gången i mitt liv (55 år). Jag var med min sons klass på skolresa med inkluderad surfingskola och ville ju inte vara sämre jag än ungdomarna. Med lite hjälp och stöd så gick det riktigt bra och känslan nu efteråt är helt obetalbar.

Cecilia