Sommarmöten och pelargonkaka

Sommar för mig innebär många möten med kära vänner som jag annars inte ser så ofta. Det är fördelen med att bo på en s.k. turistort. Vänner kommer gärna på besök när de ändå är ute och reser, vi är lediga och har tid. En del hör av sig och frågar så artigt om de får titta förbi och andra kommer som ”oväntat besök”. Jag tycker det är lika roligt vilket som. När det blir oväntat besök blir det alltid lite mindre pretentiöst men risken kan ju bli dubbelbokning eller att vi befinner oss på annat håll.

Visst kan det bli för mycket. Jag har några vänner här på bygden som berättat om nästintill invasion som tenderat till ”snyltgäster”. Men själv har jag aldrig upplevt det så utan bara tyckt det varit roligt med besöken. Kanske beror det på att vi har tur med våra vänner och att de tenderar att komma i ”lagom portioner”. Men jag tror också att det är viktigt att ”våga tacka nej” till besöken om man anser det blir för mycket.

Under ett av besöken så bjöd jag på pelargonkaka. En riktig sommarkaka gjord på blad från pelargonen Dr Westerlund. Anita och Håkan lät sig väl smaka och bad om receptet. Kanske du kan lägga det på din hemsida så Anita. Bra idé, här kommer det:

Dr Westerlund, Pelargonkaka
Ingredienser

125 g smör
125 g rapsolja
1,75 dl socker
1 ägg
10 mixade pelargonblad (Dr westerlund)
2,5 dl vetemjöl (gärna dinkelmjöl)
Glasyr:
1 dl florsocker
5 mixade pelargonblad
Lite vatten
Rivet citronskal.

Gör så här

Smöra och ströa en form med löstagbara kanter
Vispa fett och socker pösigt
Blanda ner ägget och därefter pelargonbladen
Sist rörs mjölet i
Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader ca 25 -30 minuter
Bred glasyren på kakan när den svalnat

Besök innebär också att jag ger mig tid att bli turist i min egen bygd. Igår fick vi just en sådan dag tillsammans med några kära från Göteborg. Vi gjorde en riktig turné bland fiken och matställena här på Österlen. Ett av stoppen blev hos Eva Ohlsson på Österlenkryddor. Vi kom precis när hon börjat sin vandring i kryddträdgården. Jag blev påmind om den härliga växten Anisisop. En vacker perenn som smakar anis och bl a är jättegod i sockerkaka. I morse tog jag några blommor och blandade med hallon i filen. Mums så gott! Så tack kära Karin och Herman för att ni kom och tog med oss ut i vårt vackra landskap. Och tack Eva för alla fina tips. Så härligt med besök!

Nu så verkar också solen ha kommit och vi kan förhoppningsvis njuta av en härlig sensommar.

Hälsningar
Cecilia