Sommarprat, 3 tanketips

Är det någon skillnad på sommarprat och annat prat? Egentligen inte, men kanske ändå tänker jag. I podden som jag driver tillsammans med Ingrid Högström pratade vi om det för någon vecka sedan. Du kan lyssna på den här. sommarprat

I podden ger vi inga råd utan pratar istället om våra egna upplevelser kring vardagskommunikation. Men här i min blogg ger jag gärna råd och tips utifrån mitt perspektiv. För dig att använda som du vill. Därför tänkte jag dela med mig av några (kanske mer tankar) tips kring just sommarprat och kommunikation på semester.

Tanketips 1, förväntningar om sommar och sommarprat

Det är så lätt att ställa alltför höga förväntningar. Nu är det äntligen semester och sommar, nu skall vi ha roligt, nu skall vi vila, nu skall vi uppleva, nu skall vi umgås……….Ja allt det där, nu skall vi… kan ju göra vem som helst stressad. Ibland kan man ju till och med bli stressad av att bara tänka; ”nu måste jag hinna koppla av och vila”, när man samtidigt vill kunna hinna med att göra allt som man annars inte hinner. Och sen vädret som sällan blir som man tänkt sig. Allt detta leder ju lätt till stress och kommunikationskrockar med omgivningen. Att träna och lära sig skala ned på sina förväntningar tror jag att, iallafall jag behöver. Hur är det med dig och dina förväntningar?

Tanketips 2, att kompromissa

Nu om någonsin är det extra viktigt att respektera varandra och varandras olikheter. Bara för att du vill göra något är det inte säkert att alla andra vill göra detsamma. Jag tänker speciellt på familjer som under arbets- och skolsäsongen i princip lever helt skilda liv. Nu skall vi umgås och göra saker tillsammans, det är inte så lätt. Och till detta alla högt ställda förväntningar. Då gäller det att kunna kompromissa och respektera varandra.

Tanketips 3, nyckeln till kommunikationsommarprat

”Nyckeln till kommunikation är att förstå att andra inte förstår detsamma som jag förstår. Att respektera och lära om den andres perspektiv.”

Detta är ord som jag en gång lärde av en kär vän och beteendevetare. Jag tycker de är så kloka och de har hjälpt mig så många gånger, både när jag skall möta en ny publik som föreläsare och i enskilda samtal med andra. Senast igår hjälpte de mig. Vi var ett sällskap som skulle ut på restaurang tillsammans. Tyvärr blev det misstag från restaurangens sida med att servera vår mat. En person i vårt sällskap tyckte jag först överreagerade. Men så när jag påminde mig om citatet ovan så förstod jag att vår vän hade en helt annan förväntning än jag själv på vårt restaurangbesök.

Och jag kan avslöja att det hela ändå avslutades på ett förhållandevis mycket bra sätt.

Nu vill jag önska dig en riktigt härlig sommar, vare sig du är i full gång med arbete eller har lediga dagar.

Och du… Vill du passa på att träna dig i kommunikation och bli en riktig stjärnföreläsare så kan jag tipsa om att ännu finns några platser kvar till min kurs 14-15 augusti. Du kan läsa om den här