Sommarprat

Pratar vi annorlunda på sommaren?
Då tänker jag inte på själva språket och orden utan på hur vi låter och framförallt hur vi beter oss mot varandra.

De flesta av oss har sin semester på sommaren. Och då skall vi umgås hela dagarna, kan bli en riktig chock. Från att kanske ha setts på sin höjd ett par timmar på kvällar och helger skall vi nu umgås med våra nära 24 timmar om dygnet. Ja, för vi är ju lediga och då kan vi var uppe och umgås läänge. Härligt! Javisst, men kan bli en aning påfrestande också, speciellt om det är en sådan sommar som denna med regn och rusk. Och så alla förväntningar, det är ju nu vi verkligen skall få rå om varandra och njuta av tillvaron.

Jag tror det är viktigt att ha fördragsamhet med både sig själv och sina nära. Att se till att inte skruva upp förväntningarna för högt utan ta tillvara på stunderna. Och faktiskt ge varandra stunder då vi kan vara själva. Vi behöver inte umgås hela tiden bara för att vi är lediga.

Just nu har jag en sådan stund för mig själv i min ”skrivarfåtölj”. Ungdomarna sover fortfarande och mannen har gett sig iväg på sin seglarkurs. Från det öppna fönstret hör jag en morgonpigg granne klippa gräset. Ute skiner solen (äntligen) och jag njuter av min goda kopp kaffe.

Men jag tror också det är bra att passa på att prata och då menar jag snarare samtala. Ge varandra den tid till samtal som vi kanske inte hinner med under vardagarnas stressiga tillvaro. Att sitta i lugn och ro och verkligen lyssna på tonåringens tankar och funderingar om nuet, framtiden och livet. Eller livskamratens berättelser om sig och vad den upplever. Berätta och lyssna, det är ord som är viktiga för mig. Om vi verkligen tar oss tid att lyssna och berätta för varandra så tror jag att många missförstånd och konflikter kan undvikas.

Varför inte ägna en stund av din lediga tiden till att lyssna och berätta? Berätta gärna vad som hände

Härlig helg!

Cecilia