Sommarsnack

Nu är vi inne i juli och min ”officiella” semester har börjat. Det innebär att blogginläggen kommer lite okontrollerat  och sporadiskt om man säger så. Så ta gärna en titt in här på sidan lite då och då om du är sugen på lite ”sommarsnack”. För snack kommer det att handla om både om hur ditt snack skall nå ut och kunna påverka som du vill och även om hur snacket påverkar oss människor emellan.

Juli är också den månaden som alla härliga och intressanta frukostföreläsningar på Simrishamns hamnplan äger rum. Lite yrkesskadad som jag är kan jag ju inte annat än att samtidigt notera kvalitén på själva framförandena. Förra året minns jag så väl när jag lyssnade på Cecilia Uddén. Hennes föreläsning fick mig att mynta ett nytt uttryck; ”bensträckare för hjärnan”.

Cecilia fick oss åhörare att inte bara lyssna på helspänn utan hennes sätt eller dramaturgi skulle man kunna säga hjälpte oss att hinna smälta och ta till oss det hon sa. Detta är något många föreläsare glömmer i sin iver att ge så mycket information som möjligt. Men matar du på med ett alltför späckat material som dessutom är fyllt med komplicerad fakta så blir risken att dina åhörares hjärnor blir överhettade, de orkar helt enkelt inte ta in allt det du säger.

Vad Cecilia gjorde var att någonstans mitt under föreläsningen bryta av med en berättelse, en berättelse som inte direkt handlade om det hon föreläste om men ändå inte var alltför avlägsen utan så vi  lätt kunde ta oss tillbaka till själva föreläsningen igen.

Att lyssna på andra föreläsare är något jag varmt vill rekommendera till dig som vill utveckla din egen talarförmåga. Ibland kommer du att få uppleva skräckexempel och ibland kommer du att bli imponerad och få inspiration. Båda skulle jag vilja påstå är nyttiga för den som vill utvecklas, visserligen mycket trevligare med inspiration men även den där som inte lyckas så bra ger värdefull kunskap.

För att få ut så mycket som möjligt, fundera på vad det är som berör dig, vad du kommer ihåg efteråt osv. Allt detta kan du sedan använda dig av när du själv skall träna och utveckla din förmåga.

Och varför inte passa på att testa och pröva lite extra nu i semestertider? Ta tillfället i akt vid alla tillfällen som bjuds, håll ett litet välkomsttal till dina gäster på grillfesten, håll ett litet tacktal när du själv är inbjuden. Prova att hålla ett argumenterande tal inför familjen för att få igenom din semesteridé. Som sagt ta tillfället i akt och få lite sommarsnack.

Sommarhälsning