Sov på saken

I morse sov jag lite längre än vanligt. Vet inte om det var höstkylan eller att jag kände helgen nalkas som gjorde det lite extra gott att ligga kvar i sängvärmen. Först dök präktige EffektivNisse upp i hjärnan och tyckte att det minsann är vardag och jag har mycket på agenda som måste göras, inte kan jag bara ligga här och sova bort dagen.

Vet inte om det bara är jag som har känningar av ”EffektivNisse” ibland? Den där rösten som säger att vi skall hinna och göra en massa, annars duger vi liksom inte.

Men så kom jag att tänka på Daniel Segal och David Rock, forskarna som tagit fram ”the healthy mind plate”, en slags tallriksmodell för hjärnan och vårt välmående:

Tallriksmodellforhjarnan

Dessa två forskare har kommit fram till att för att vi skall må bra och fungera effektivt så behöver vi alla dessa delar.

Vidare kom jag att tänka på min tid som aktiv skådespelare och hur viktigt det var, inte bara att få sova utan att få slappa en stund för att rollen som jag höll på att utforska och träna in skulle ”komma till mig”.

Och likadant är det inför ett framträdande, den där slappetiden och ”time in” tiden då jag ser mitt framträdande framför mig, talar högt inombords och hör applåderna från min publik.

Och visst är det så för vad än vi står inför här i livet? Det där att låta sig sova på saken, ta det lite lugnt en stund, låta tankarna samla sig och få perspektiv inför det vi skall göra och är med om. Utan dessa stunder så skulle jag inte fungera tillfredställande. Så hejdå ”EffektivNisse”, nu skall jag bli effektiv på riktigt genom att ge mig själv (och andra) hela Mindplate för det är då vi kan bli effektiva på riktigt.

Härlig helg!

Ceciliasignatur