Starta din presentation med en story

Många talare börjar med en lång presentation av sig själva. Ibland väldigt lång med hela CV och allt fantastiskt de gjort. Men hur kul är det för publiken?
Självklart skall du presentera dig och tala om varför du är kapabel att tala i detta ämne, men börja inte där. Börja hellre med en story.

Starta med en story

Om du startar din föreläsning med en story, en berättelse eller en metafor så utgår du från publiken och fångar intresset direkt.

En talare som jag tycker beskriver detta på ett alldeles utmärkt sätt är Simon Sinek. Här är ett YouTubeklipp där han beskriver just sin syn på detta.

Att starta med en story hjälper lyssnarna att förstå

Inom retoriken finns en mall för presentationer som säger: Tala om vad du skall säga, säg det och tala om vad du har sagt. En berättelse fungerar just med att tala om vad du skall säga. I berättelsen kan du ge en beskrivning av budskapet du vill föra fram. Berättelsen hjälper åhörarna att kunna sätta sig in i ditt budskap och öppnar deras sinnen.

Metaforer

Är en bildlig beskrivning istället för ord. Man skulle förenklat kunna säga att det är en minivariant av berättelse. Metaforer är många gånger mycket kraftfulla redskap för att skapa en känsla kring något som annars kan vara komplicerat att beskriva.

Fler tips hur du kan starta en presentation

Andra bra tips hur du kan börja en presentation är t ex en fråga eller någon form av överraskning. Visa upp något och säg en mening som t ex: ”Det här är…..” eller ”Med den här …….”

I denna YouTube film ger jag tre tips på hur du kan starta en presentation. Klicka bara på bilden

Vill du lära mer om hur du skall bli en riktig stjärnföreläsare? Då kan du gå min onlinekurs, Bli en stjärnföreläsare. Du hittar den här

Du kan också passa på att förena både nytta, nöje och upplevelse på min kurs här på Baskemölla i sommar. Vi ses den 17-18 augusti och du kan läsa och anmäla dig här

Härlig helg! och

Cecilia Granquist AB