Storytelling à la Väx på Österlen

I veckan har mitt koncept Väx på Österlen haft besök från västsverige. Det var Helsjöns Folkhögskola som tog med hela personalstyrkan, 30 personer, för att dels få en gemensam samvaro, njuta av naturen men också inspireras att använda storytelling i sin marknadsföring av skolan.

Som alltid när Väx på Österlen är inkopplat så tar vi hand om helheten, allt från boende och mat till innehåll. En röd tråd skall genomsyra programmet och binda ihop vistelsen.

Det är verkligen både kul och utmanande att planera och pussla ihop så att alla bitar finns med och bildar den viktiga röda tråden som denna gång var storytelling.

Vi började i onsdags eftermiddag med att efter inkvartering och fika på Bo på Baske vandrarhem bege oss till Stenshuvud för berättarvandring. Lena Alebo från Österlens museum guidade och jag agerade Stensokärringen för att berätta om bergets historia och sägner.

Och igår blev det utbildning och inspiration för att skörda egna berättelser.

För att öppna alla sinnen och sätta igång kreativiteten tog jag hjälp av Katrin och Staffan i mitt mitt team. Det blev både mindfullness, meditationsvandring, kreativitetsövningar och qui gong. Själv tog jag hand om själva storytellingbyggandet.

Och vilka härliga berättelser som kom fram! T ex. den om flickan som kom till Helsjön full av misstänksamhet och dåligt självförtroende men efter en tid på skolan med stöd från varm och omtänksam personal kunde känna stolthet och tillförsikt inför framtiden. Eller om killarna som var fundersamma om detta verkligen var skolan för dem tog en tur ner till den vackra sjön och alla var och en ovetande om varandra tog beslutet, ja detta är skolan för mig!

 

Nu vill jag önska både dig och Helsjöns Folkhögskola

Härlig helg!