storytelling bygger broar

Denna vecka har jag haft avslutning på min kurs Storytelling – för dig som vill nå rakt in i hjärtat med ditt budskap. Att säga att jag älskar mitt jobb kan verka som en klyscha. Men i det här fallet måste jag ändå få påstå detta. Det är något magiskt med just berättande, det får människor att öppna upp och dela med sig av sina liv och sina erfarenheter.

Storytelling bygger broar

Under tre träffar à 4 timmar har vi träffats, berättat och utvecklat vår berättarkonst. Syftet har varit att lära om storytelling och att utveckla sitt berättande. Och jag måste säga att vi både har fått skratta och gråta. Men inte bara det. Det här med broar, att berättelsen förenar och skapar förståelse, det är bara så fantastiskt. När jag får lov att lyssna på Pernilla som berättar om sin kamp från en allvarlig sjukdom som gav henne afasi och resan där hon idag kan stå framför oss andra och berätta med en trygghet och en kraft som säger: Ge aldrig upp!

Ja, det är magiskt! Hennes berättelse bygger en bro mellan oss. Eller om Margareta som berättar med kraft och värme om varför hon vill förändra världen med att skapa modiga ledare. Joanna som med sin berättelse får mig att förstå att det kanske inte är motivet utan mer hur fotografen bemöter motivet som är det viktigaste.

 

 

 

 

 

 

Helena som berättar om sina grundvärderingar och hur det påverkar henne i arbetet att hjälpa och se patienten. Helen som med kraft och energi berättar varför hon vill hjälpa alla barn till kunskap och Aryel om varför hon är så övertygad hur viktigt det är att själen hos oss måste få ett större utrymme. Och så Eva som rest ända från Västerås för att vara med oss, hennes springboard stories får oss alla att vilja förändras.
När vi berättar öppnar vi en dörr på glänt, vi blottar något hos oss själva som liksom en bro förenar oss. Utan att ge sig ut för att vara terapeutiskt så blir det ändå på något sätt så.  Storytelling bygger broar mellan människor.

Berättelser och fantasi

När vi talar om storytelling i företagssammanhang så brukar vi säga att det är viktigt att det är sanna berättelser tagna ur verkligheten. Och det håller jag med om. Det funkar inte om jag berättar en berättelse som jag fantiserat ihop och sedan använder den i mitt varumärkesbyggande. Men fantasin är ändå viktig. Fantasin kan hjälpa mig att se och skapa den framtid jag vill ha. Och fantasin kan också berätta om mig, mina drömmar och önskningar. Så var inte rädd för att fantisera fram dina berättelser. Det är bara en annan slags berättelse.

Whops! Nu fick jag en fin film från Aryel som berättar om min kurs. Den måste jag ju bara få dela med dig 😊


Härlig helg!