Storytelling i vardagen

Storytelling används flitigt inom näringslivet men hur är det i vardagen? Är storytelling lika effektivt när vi möts i vardagliga sammanhang? Och hur kan vi i så fall använda oss av storytelling i vår vardag?

Storytelling i vardagen en väg till gemenskap och samförstånd

Som jag skrivit om tidigare i denna blogg så är berättandet, storytelling, något mycket ursprungligt för människan. Berätta har vi gjort sedan urminnes tider. Men under modern tid när vi fått så många andra redskap att förmedla information så har många av oss glömt bort berättandet. Detta är otroligt synd vill jag mena.

När jag var barn och familjen samlades vid middagsbordet så var berättelserna minst lika viktiga som själva måltiden. Vi barn berättade om hur vår dag i skolan hade varit och föräldrarna berättade om sina upplevelser under dagen. Dessa berättelser svetsade oss samman och fick oss att känna gemenskap och samförstånd.

Berättelser för dig självstorytelling i vardagen

Tillsammans med min kollega Ingrid Högström, driver jag podden PRAT-en podd om vardagskommunikation. I ett av våra första avsnitt så berättar Ingrid hur hon har börjat ta tillvara det som händer i hennes vardag, som berättelser för den positiva känslan den ger. Lyssna på när hon berättar om rådjuren som går över vägen en solig vårmorgon. Visst är det underbart! Jag tror att vi alla skulle må mycket bra av att ta tillvara på livets ljusa händelser som små berättelser.

Berättelser för att skapa förståelse

Men berättelser kan också användas för att knyta kontakter, skapa relationer och förståelse för varandra. Att berätta om hur du upplever din vardag gör att jag kan förstå och relatera till dig och dina upplevelser.

Berätta även om dystra saker

Men berättelser kan också vara dystra och sorgsna. Häromdagen blev jag uppringd av en kvinna som ville berätta om hur illa hon blivit bemött. Även en sådan berättelse är viktig. Just berättelsen med sina upplevelser, beskrivningar och känslor gör att vi lättare förstår. Betydligt troligare att du får förståelse och sympati än om du bara uttrycker själva missnöjet.

Storytelling även för vår vardag

Så ta tillvara dina berättelser. Storytelling är inte endast för de som vill bygga varumärken och sälja produkter. Storytelling är något som tillhör människan även i vår vardag.