Storytelling IRL

En stor och viktig del i min verksamhet är Storytelling. Och jag arbetar också brett med ämnet, allt från det som kallas corporate storytelling (företagsberättelser) till kulturberättelser och mer fantasifulla historier.

Jag älskar verkligen berättandet, det ger så ofantligt mycket tycker jag. Det ger både upplevelser, förståelse och så är det kul också!

I min verksamhet som utbildare för småföretag så får jag möta och uppleva många fantastiska berättelser. Senast i veckan blev jag påmind om en berättelse som jag faktiskt själv har fått delta i. Berättelsen handlar om Bodil Göthner och hennes Cocoon meetings.

Bodil var en av de första deltagarna i utbildningsprogrammet jag hade tillsammans med min kollega Gaby för Länsstyrelsens landsbygdsutveckling. Året var 2008 och utbildningen hette Marknadsföring – Kommunikation – Försäljning. Jag minns så väl hur Bodil med passion i rösten berättade om sin vision att skapa något helt annorlunda Gårdshotell för små grupper som ville finna ro och hitta sin kreativitet. Hon berättade vidare att det hela hade börjat med hennes mans julgransodling, Gunnars granar. Odlingen expanderade och var nu Sveriges största producent av julgranar. Nu hade man köpt ny mark för att kunna odla mer, men med marken följde också en gård med hus, stallar och jordkällare. Det var jordkällaren som hade gett Bodil hennes affärsidé. Hon såg framför sig ett unikt ställe med flera små cocooner där ledningsgruppen skulle kunna ha sitt visionsarbete eller där tjejgruppen kunde samlas till en egen myskväll. Helt enkelt en plats när man några stycken behöver vara för sig själva utan att störas av bruset utanför.
Jag blev nyfiken på Bodils och hennes vision och beslutade mig för att ta en titt på stället, Borråkra utanför Degeberga. Det första som slog mig var den fantastiska utsikten. Från kullarna kunde jag se böljande fält och hela Hanöbukten, ja ända bort mot Blekinge. Gården vid det tillfället var väl inte så märkvärdig, men med Bodils rundvisning och beskrivande passionerande ord så förstod jag att här kommer det att kunna bli något.
En kort tid därefter fick jag ett mejl att nu hade man byggt en ny cocoon, en grön sådan. Jag var välkommen upp att titta. Jag tror det var februari månad och snö när jag reste upp för att ”inspektera”. Vi fick pulsa i snön genom ett antal hagar och jag måste erkänna att jag tänkte: hur skall det här gå? Men väl framme vid den gröna Cocoonen strålade värmen både från braskaminen och det kärleksfullt inredda rummet.

Cocooninne

Tiden gick och jag förstod på Bodil att det där med visionsbygge, det tar tid. Många tillstånd skulle sökas, bankkontakter tas och så själva bygget. För visionen stannade ju inte bara med de små rummen i naturen, mangårdsbyggnaden skulle byggas om till Gårdshotell, en av de stora ladorna skulle bli konferens och utställningslokal och så ett utomhus spa.
Men förra hösten 2014 då stod det hela så klart att de första gästerna kunde välkomnas.

Berättelsen är säker inte slut ännu men min lilla knorr får bli vårt julklappserbjudande. För när Bodil och jag träffades på nytt i höstas så kom nästa vision fram, att fylla detta fantastiska ställe med upplevelser. Och förstå min stolthet när Bodil ber mig att vara en av de upplevelserna.

Härlig helg!

Ceciliasignatur