Storytelling och digitala verktyg

storytelling och digitala verktyg

 

 

Man kan ju fundera hur det fungerar med en kurs i storytelling och digitala verktyg.

Häromdagen fick jag chansen att testa och det var superkul! Deltagarna var från hela Norden så här kom den digitala utvecklingen verkligen till pass och möjliggjorde att vi kunde genomföra det hela på ett mycket smidigt sätt. Det är just vid sådan här tillfällen jag blir så tacksam över alla nya digitala verktyg som kommit fram och möjliggör möten trots att vi befinner oss långt ifrån varandra.

Visst, fysiska möten är något helt annat. Och den dag vi kan träffas på riktigt ser jag verkligen fram emot. Men, som jag skrivit i tidigare inlägg så det fina som hänt är att vi kan nå varandra både enklare, billigare och framförallt utan hinder av avstånd.

Storytelling och historia

Kursen jag höll, handlade som sagt om storytelling och hur deltagarna kan använda storytelling i sina verksamheter. Vi tar bl a upp hur historiska föremål bär på en berättelse, hur du kan med föremålets hjälp förmedla budskap om dig och ditt företag idag. Historia är ju inte bara dåtid, historia kan hjälpa oss att förstå vår nutid.

Storytelling, mötet och digitala verktyg

När jag talar om storytelling så brukar jag ta upp vikten av mötet med åhöraren. Mycket av berättelsen och dess magi sker just i själva mötet. Men hur kan det fungera i ett digitalt möte, tänker du? Återigen, ett digitalt möte kan aldrig helt ersätta fysiska möten. Men förvånansvärt mycket kan ändå fungera. När jag står framför en kamera så både ser och hör jag mina åhörare även om jag inte alltid ser eller hör dem (vilket är omöjligt i ett digitalt möte med många deltagare eller i en förinspelad film). Vad jag gör då, är att jag använder  min föreställningsförmåga. Genom att ha gjort en ordentlig research så kan jag ändå veta en hel del om min publik. I kursen jag höll använde vi oss också en hel del av sk. breakoutrooms, dvs mindre grupper där vi både kan se och prata med varandra.

Tips till dig som vill använda storytelling i digitala möten.

Om du känner dig tveksam inför att berätta och använda storytelling tillsammans med digitala verktyg så är mitt råd; TESTA. Begär inte att det skall bli exakt samma känsla som när du träffar någon öga mot öga i verkliga livet. Men du kan komma mycket närma. Sätt ”spotlight” på den som talar så ser du lättare ansiktsuttryck. Och när du talar och berättar så passa på att ställa frågor till dina åhörare, lyssna på svaren, lyssna inte bara på orden utan tonen och själva uttrycket.