Storytelling och lärande

Denna helgen har jag varit på en fantastisk konferens med temat lärande. Det var NLP-föreningen Sverige som höll årskonvent. Så du som brukar följa min blogg har säkert märkt att fredagsbloggen har denna vecka blivit förvandlad till måndagsblogg.

Storytelling och lärande

Huvudtalare på konventet var Kate Benson, författare till boken Teaching Excellence. En fantastiskt inspirerande person som verkligen delade med sig av sin passion för lärande. Hon gav oss många bra strategier för att underlätta lärandet och en sak som jag som berättare fastnade lite extra för var hennes användning av metaforer och berättelser. Hjärnan vill ha mönster, då minns vi bättre. Och vad kan då vara bättre än en metafor eller berättelse?

Eftersom jag ”av en händelse” hade kortleken More than one story i väskan så kunde jag inte annat än att förära henne den.

Storytelling och lärande

Kate Benson får kortleken More than one story av mig

Värm upp med en berättelse

Något annat jag fastnade speciellt för var ett tips från Patrik Larsson, NLP-are från Göteborg, som läser och kan det mesta om Nlp. Patrik började med metaforen om ha en motorvärmare till bilen när det är kallt. Bilen blir betydligt mer lättstartad. Likadant är det med vår hjärna menade Patrik. Värm upp med något så att du blir inställd på det som komma skall. Då är en berättelse suverän.

Sinnestillstånd och lärande

En annan mycket viktig faktor för lärande som alla talare tog upp var sinnestillstånd. Hur viktigt det är med ett positivt sinnestillstånd för att lära. I gårkväll när jag slog på Tan efter att ha kommit hem efter denna fullspäckade helg såg jag ett inslag med farsdagshälsningar från barn till sin far. Flera av barnen sa just att de älskade när pappa läste sagor för dem. Tänk vilket fint sinnestillstånd vi kan ge våra barn med att läsa och berätta.

Två andra spännande föreläsare var Helen Viebke och Madelene Gavazzeni. Väl värda att lära mer av.

Vill du lära mer om storytelling så lägg en kommentar här eller kontakta mig. Läs mer om storytelling här 

Härlig vecka!