Storytelling och magi

På söndag har jag den stora glädjen att få medverka på Skåneledens evenemang på Stenshuvud. Temat är storytelling och magi. Att Stenshuvud är en magisk plats ja, det vet nog alla som någon gång varit där, men att berättelser i sig också kan vara så magiska kanske inte alla tänker på.

Jag frapperas ständigt av den magi som en berättelse kan åstadkomma. Att istället för att tala i faktatermer berätta en story, det ger magi. Jag skulle t o m vilja gå så långt som att berättelsen ger dig makt. Makt att påverka och ge insikter. Ibland så vill man förmedla en tanke som kan vara svår att förklara med rena faktatermer men med en berättelse så blir det betydligt enklare och tydligare.

Exempel på storytelling och magi

Låt mig ta några exempel. Vi börjar med ett vardagligt, som jag tror att många använder sig av utan att kanske tänka på det. Låt oss säga att du vill åka på semester till Frankrike tillsammans med din partner. Detta kan du naturligtvis säga direkt; ”jag vill åka på semester med dig till Frankrike”. Men om du nu är tveksam om att din partner svarar ja så berättar du istället om Frankrike. Du kanske också berättar om ett par som ni känner och vad de upplevde när de var där.
En medarbetare på ett företag vill införa en ny rutin. Även detta kan förmedlas med ren fakta, vilket kan fungera utmärkt, speciellt om alla är införstådda och med på förändringen. Men om du misstänker att så inte är fallet så är det betydligt effektivare att berätta. Berätta om nuläget och hur det skulle kunna se ut i framtiden.

Springboard storys

Exemplet ovan om förslaget med den förändrade rutinen har fått ett eget namn ”springboard story” det var amerikanen Steve Denning som myntade detta mycket effektiva sätt att få med andra till att tänka nytt. Att berätta om nuläget och dess problem för att sedan säga tänk om… och berätta sin vision är betydligt effektivare än att visa uträkningar och kalkyler.

Läs om mina kurser i storytelling här

Sedelärande sagor

Förr i tiden var det sagorna och sägnerna som fungerade som sedelärande. Att den farliga häxan bodde långt inne i skogen eller att Näcken finns med sin lockande toner i ån, är ingen slump. Berättelserna vill varna och uppmana till aktsamhet.

Storytelning och magi på Stenshuvud

På söndag hoppas vi kunna roa och underhålla våra besökare. Men visst kommer vi att smyga in några tankar om hur vi bör värna om vår miljö och hur vår natur kan ge oss kraft, inspiration och själslig ro. Kanske vi ses?

Berättelser på Stenshuvud

Berättelser på Stenshuvud

Härlig helg!

Ceciliasignatur