Svår kommunikation och metaforen om hundralappen

Ibland blir det bara fel

Tänk så svårt det kan bli med kommunikation ibland. Jag tänker på de där vardagliga, onödiga,  missförstånden, ofta mellan människor som egentligen gillar varandra.

Jag säger något och du tolkar det ”helt fel”, jag försöker skoja och du tolkar det ”helt fel”. När jag sedan försöker förklara blir det ännu mer fel. Känner du igen dig?

Jag skrev orden, helt fel, inom situationstecken eftersom för mig blev det helt fel men för den som lyssnar är det ju rätt.

Svår kommunikation

Alla har vi vår egen ”karta av verkligheten” och den är inte densamma som andras. Det är så lätt att tro att du kan uppleva min upplevelse. Men det du upplever är mitt beteende. Det är också så lätt att jag dömmer utifrån min egen upplevelse. Jag upplever obehag och så dömmer jag dig eller kanske mig själv. Lika illa vilket.

Vi lyssnar också utifrån egna gamla erfarenheter, övertygelser och föreställningar och inte minst från det sinnestillstånd vi befinner oss i. För den som talar kan dessa vara helt främmande och svåra att förstå. Det behöver vi förstå.

Metaforen om hundralappen

Det här kommer mig att tänka på en metafor om värde.
Föreläsaren som tog fram en hundralapp och frågade sin publik om någon ville ha den. Javisst! Nästan alla händer sträcktes upp. Okey, sa föreläsaren – Jag skall  strax ge bort den men först…., och så knycklade han ihop sedeln och frågade,- Vill ni fortfarande ha sedeln? – Javisst, ville man ha 100-lappen. Så lät han sedeln falla till marken., han trampade på den så den blev riktigt smutsig och frågade ¨återigen om publiken ville ha hans hundralapp. Fortfarande ett rungande JA.
– Javisst, sa föreläsaren. Klart att ni fortfarande vill ha min sedel, den har ju kvar sitt värde, Trots att jag har skrynklat ihop den och smutsat ner den så är den fortfarande värd 100kr.
Detsamma är det med oss människor. Vi råkar ut för saker. Ibland blir vi tillskrynklade av livet. Ibland faller vi platt till marken. Ibland gör vi tokiga saker eller råkar ut för tokiga saker. Men kom ihåg! Du har fortfarande kvar ditt värde, vad som än händer.

Härlig helg!