Ta underhållning och historia på största allvar!
Pigan vid rådhuset

Pigan vid rådhuset

Ida Otterström på hotell Svea

Ida Otterström på hotell Svea

I går var sommarens sista stadsvandring, Vi leva som i en nöjesvirvel, i Simrishamn. Varje år brukar vi byta tema men grunden är ändå alltid Simrishamns historia. Jag har nu haft den stora förmånen att få arbeta med fantastiska Lena Alebo, som är chef för Simrishamns Museum, sedan 2010. Så mycket jag lärt mig under denna tid och då inte ”bara” om gammal Simrishamnshistoria, det viktiga är att jag har lärt mig förstå min samtid. Det jag också märkt under dessa år är att vi med vårt sätt att berätta lyfter intresset och förståelsen för historia, vilket är helt fantastiskt.

Lena Alebo startar vandringen

Lena Alebo startar vandringen

Lekfullt – allvar – växande

är tre av mina ledord. Jag tror på att när vi har kul då lär vi oss och växer som människor och detta måste vi ta på fullaste allvar.

I går när vi satt vid kaffebordet efter vandringen och några ur publiken kom fram till mig och berättade om sina upplevelser så fick jag ännu ett bevis för hur viktigt det är med historia och att det bör serveras på ett lekfullt sätt.

En upplevelse sätter sig i minnet

Ofta när vi talar om storytelling och berättande så säger vi att berättelsen skapar bilder. Hemligheten är att du som lyssnar får vara med om en upplevelse. När vi upplever något aktiveras alla våra sinnen och det sätter sig i minnet.

I går när jag efteråt pratade med några av deltagarna så kunde de återberätta upplevelser (minnen) som de hade varit med om från många liknande aktiviteter de varit med om. Jag tänker i mitt stilla sinne; undrar om de hade kommit ihåg allt detta om det serverats som en traditionell föreläsning?

Påväg till dansbanan

Påväg till dansbanan

Blir du nyfiken? Den 17 september kör vi en extratur.

Härlig helg!

Ceciliasignatur