Tal och tid att njuta
Tal och tid att njuta

Jag frågade min man vad han tyckte jag skulle skriva om i veckans blogg, han sa:”tid att njuta”. Jag svarade:”men vad har det med kommunikation och talartips att göra?”

– Jovisst har tal och tid att njuta, med varandra att göra, svarade maken. Tänk på hur du prioriterar.

– Hmm, funderade jag och tänkte på den där soliga dagen då vi hade bestämt oss för att åka till stranden. Jag skulle bara kolla mejlen först. Där låg mejlen som jag ”bara måste” svara på först. Så ringde telefonen, en kollega hade problem, klart jag hjälper till. Och vips så gick solen i moln och stranden var inte så hägrande längre.

Tal och tid att njuta

Tal och tid att njuta

Ett utekontor kan också vara ett sätt att njuta

Ja, det hör verkligen ihop. Jag funderar vidare på när jag hållit mina bästa tal och presentationer. Att ge sig själv en stund eller som Virginia Wulf skrev ”ett eget rum” hjälper mig att förbereda min presentation på bästa sätt. Jag minns också min tid som aktiv skådespelare, hur vi arbetade med att repetera in våra föreställningar. Ofta kunde repetitionerna börja redan på våren för att sedan göra avbrott för något annat och semester. När vi kom tillbaka till teatern på höstkanten hade den där rollen legat och mognat i mitt undermedvetna. Replikerna satt där och behövde bara en kort uppfräschning. Ibland var det riktigt magiskt vad som hade hunnit hända under tiden av ”ingenting”.

Kombinera tal och tid att njuta

Om du skall förbereda ett tal eller vill träna dig i att bli en vass talare så är det faktiskt en riktigt god idé att se till att ha det bra samtidigt. Njuta kan ju innebära så mycket, det kan ju t ex vara att vistas i en vacker och kreativ miljö eller att unna sig vila och avkoppling.

Kanske är det därför som min kurs, Bli en stjärnföreläsare, blivit så uppskattad. Miljön kan knappast bli bättre än här på sagolikt vackra Österlen. Sedan har jag ju kryddat lite extra med god mat, roliga övningar med många skratt och så sällskapet som på något sätt alltid blir så bra. Kursen håller jag ungefär samma tid varje år, dvs 3:e helgen i augusti. I år är det den 16-17 augusti. Fortfarande finns några platser kvar så passa på om även du vill bli en stjärnföreläsare ✨. Du kan läsa mer om kursen och anmäla dig här

Som en liten avrundning på temat njutning så måste jag bara få visa en bild på någon som verkligen kan det här med konsten att njuta:

Katten Malte kan det här med konsten att njuta

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur du än väljer att få tid att njuta så önskar jag dig en härlig helg och