Tala inför folk – en av våra vanligaste fobier

Visste du att tala inför folk är en av våra vanligaste fobier? Så skulle du känna ångest inför att hålla föredrag så behöver du i alla fall inte känna dig ensam. Tyvärr går väldigt många människor omkring i hemlighet med en stor rädsla och obehag, man känner sig skamsen och vill inte erkänna, tror att man är ensam.

Till dig som känner igen dig vill jag nu ge några tips som också kan vara användbara till dig som redan kommit över osäkerhetströskeln och känner dig säker inför att tala inför publik.

  1. En liten gnutta nervositet är faktiskt något positivt. Nervositet i sig är ett tecken på att du tar din uppgift på allvar. Det som händer i kroppen är att du får en ökad mängd adrenalin som gör dig på hugget och skärpt. Det är när nervositeten får ta överhand och kontrollen som den blir skadlig för dig.
  2. Tänk inte inte. Om du tänker att du inte skall vara nervös så missförstår din hjärna och du bygger istället upp bilden av att vara nervös. Din hjärna har en bild, ett minne av att vara nervös men inte en bild av ordet inte. Träna att istället tänka på det som du vill känna, t ex lugn, säker, trygg etc
  3. Andas. När du är nervös så spänner sig musklerna i kroppen. Andningen går upp och det kan till och med bli svårt att andas, vilket i sin tur leder till syrebrist i hjärnan. Hjärnan behöver syre för att kunna tänka klart.
    Träna bukandning och ”en pust av välbehag”. Bukandning kan du träna på många olika sätt men eftersom andning är något vi gör automatiskt behöver du träna detta ofta. Yoga eller Mindfullness är alldeles utmärkta sätt att träna andning. Gillar du att sjunga så är det också både ett bra och trevligt sätt.
  4. Rör på dig. Även om motion är bra så menar jag inte det just här och inte heller ett nervöst traskande fram och tillbaka, vilken kan bli mycket irriterande. Nej, det här hör ihop med punkten ovan om andning. När musklerna spänner vid nervositet och andningen stryps, så är det enklaste sättet att lösa upp denna spänning genom att röra på sig. Ett bra knep är att ha sina stödanteckningar (lättlästa!) vid ett avlastningsbord vid sidan. Promenaden dit gör att du både hinner och måste andas, vilket ofta räcker för att du skall återfinna lugnet.
  5. Ta hjälp av kroppen. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Kropp och knopp hör ihop! Det kan ibland kännas magiskt tycker jag hur kroppen kan påverka mina tankar. Kryper jag ihop med hängande huvud så är det minsann inte lätt att känna sig säker. Likaså när jag sträcker på mig så är det som om allt blir mycket enklare. Om du inte redan använder min klassiska ”gardinövning” så gör det nu skall du se. Du hittar den på YouTube 

Inom kort kommer jag att lansera min webbkurs som kommer att kunna hjälpa dig över den där besvärliga nervositetströskeln. Den kursen är sedan tänkt att följas upp av fler kurser som kommer att leda dig fram till den där riktige stjärnföreläsaren. Har du frågor, synpunkter och önskemål om vad du skulle vilja ha hjälp med så blir jag ytterst tacksam om du delar med dig av det till mig. Enklast i kommentarsfältet nedan, annars direkt på mejl till info@ceciliagranquist.se

Härlig helg!

Ceciliasignatur