Tala, så man förstår!

Det är verkligen en konst att tala så man förstår. Eller rättare sagt så att mottagaren förstår. För att du skall kunna tala så att mottagaren förstår så måste du ta reda på VEM mottagaren är.
De flesta som förbereder ett tal funderar på vad de själva vill säga men glömmer lätt vad mottagaren vill höra. Det är nämligen så att vi hör det vi vill eller förväntar oss att höra.

Vem är din mottagare?

Om du verkligen vill att din mottagare skall förstå och ta till sig ditt budskap så ägna en stund till att förstå din mottagare. Vem är hen? Vad intresserar hen? Vad har hen för kunskap? etc. Du kan ju också ta dig en funderare på vem du vill nå med ditt budskap
Ju mer du vet om din mottagare desto bättre.

Matcha din mottagare

Ibland är det svårt att innan veta vem mottagaren är. Då är det extra viktigt att vara lyhörd vid själva mötet. Då kan du använda sk matchning. Det gör du genom att lyssna och känna av stämningen i rummet. Är det t ex en glättig och pratsam publik eller kanske lite mer allvarstyngd. Ställ gärna frågor till din publik så får du ofta bra information.

Använd ditt kroppsspråk

Som du säkert redan vet så berättar kroppsprålet mer än 1000 ord. Med hjälp av ditt kroppsspråk så kan du både öppna upp till kommunikation, skapa trygghet och nyfikenhet.

Använd din röst

Rösten är ofta ett bortglömt instrument när du vill tala så man förstår. För att skapa förståelse och viljan att lyssna så kan du använda både både tonläge, fraseringar och paus. Vill du skapa förtroende så är det viktigt att inte ha för högt tonläge. Forskningen säger att vi lyssnar hellre till en djupare röst en till en röst med högt tonläge. Testa gärna om du kan sänka ditt röstläge något men akta dig för att bli ”knarrig” i rösten.

En paus är också mycket bra. Med en paus understryker du det som du tycker är viktigt.

Vill du lära mer om detta och annat om hur du blir en riktigt vass talare så anmäl dig din till min kurs den 19-20 augusti, Ladda ner en pdf. Då kommer du att få en massa bra tips och möjlighet att testa och öva.

Härlig helg!

Ceciliasignatur