Talar tips

Hej,

Nu är det hög tid för lite talar tips tycker jag. Vid denna tid på året är det många som står inför uppgiften att hålla tal. Det är nu vid denna ljuva vår och försommartid vi firar bröllop, student och konfirmation. Och då skall det hållas tal.

Kanske är det första gången för dig? Eller du tillhör den stora skala av människor som får ångest av att prata inför grupp? Att känna skräck och ångest inför att hålla tal är en av våra vanligaste fobier så du behöver i så fall inte känna dig ensam.

Ett av bästa tipsen om du känner skräck eller obehag är att gradvis utsätta dig för obehaget. Men kom då ihåg gradvis. Börja med att utsätta dig för något som är obehagligt men inte fullt så hemskt som det slutliga målet.

Låt oss säga att målet är att hålla tal på din systers bröllop vilket du är mycket nervös och känner stort obehag inför. Samtidigt så tycker du att  göra din röst hörd på en personalkonferens också är jobbigt. Men kanske inte lika fullt så obehagligt som det där talet. Då kan det vara ett utmärkt tillfälle till första steg. Förbered ett inlägg och när du väl har utfört uppdraget så kom ihåg att ge dig själv en klapp på axeln. Gör din egen skala av ”obehag” och bocka av efter hand. För varje steg du tar skall du se att det går mycket lättare.

Mental träning är också ett mycket bra redskap. Då kan du ta hjälp av gamla positiva minnen. Vi är ofta mycket duktiga på att använda oss av negativa minnen och låta dem påverka oss, det gör vi så skickligt att det ofta sker helt omedvetet. Men du kan göra detsamma med positiva minnen och låta dem påverka dig. För visst har du lyckats med något och känt dig modig någon gång? Det kan vara i ditt tycke en bagatell, det viktiga är att du kan plocka fram känslan och tillståndet. Känn efter ordentligt med alla dina sinnen; syn, hörsel, lukt, smak,känsel. När känslan är riktigt stark kan du applicera den på din framtida utmaning. Se dig själv stå där med samma ”segerkänsla” som du hade i ditt positiva minne.

Sist men inte minst. Träning ger färdighet. Om du känner dig väl förberedd både på det du skall säga vad gäller innehåll och hur du vill säga det med röst, frasering, tonläge, gester och kroppsspråk så blir det både bättre och du känner dig mindre nervös inför uppgiften.
Träna gärna inför spegeln (kom ihåg att ge dig själv ett leende). Låt vänner och familj vara provåhörare eller gör som en kompis till mig. Samla ”gosedjuren”  och låt dem vara publik. Lek med dina uttryck, testa och prova.

MEN: När du sen väl står där. Glöm då allt vad träning heter och koncentrera dig på din publik och det du vill förmedla!

Härlig helg!

Cecilia