Talarskräck – den dolda fobin

Visste du att en av våra vanligaste fobier är att tala inför många människor? Det finns undersökningar där man frågat folk vad man är mest rädd för och då har talarskräck kommit före både död, krig och ormar!

Talarskräck – en skam?

Ändå så är detta något som vi bara begär och menar att vi skall kunna. Och det utan någon vidare utbildning! Jodå, visst har skolorna bättrat sig sedan jag gick i skolan men fortfarande finns mycket att göra. Det värsta är, tycker jag, att det många gånger anses som en skam, vilket leder till att många döljer sin skräck och inte vågar tala om den. Vågar du inte erkänna eller berätta om din talarskräck så är det ju svårt att göra något åt.

Min mission – Bota talarskräck!

Det låter kanske lite förmätet men jag tror faktiskt att vi får en bättre värld om fler vågade tala och göra sin röst hörd. Kanske speciellt nu i valtider då det är lätt att se vilka som behärskar konsten. Det är inte alltid den med sundaste åsikterna (enligt min smak) som når ut med sitt budskap på bästa sätt.

Och även för den som lyssnar är det viktigt att förstå vad som ligger bakom orden. Ju mer du själv behärskar talarkonsten, ju lättare kan du också se igenom det retoriska spelet.

Här skall du få 3 steg för att bota talarskräck:

3 steg att bota talarskräck

1. Tänk inte inte

Det vanligaste felet de flesta gör är att istället för att fokusera på vad de skall säga så fokuserar de på allt de inte skall. T ex att inte vara nervös, att inte darra på rösten, att inte glömma, etc, etc. Jämför med att t ex inte tänka på en elefant, det går inte.

Det du fokuserar på blir det som tar mest plats. Så fokusera istället på det du vill förmedla.

2. Ta hjälp av dina 3 V- frågor

Det finns 3 frågor som är till stor hjälp att ställa sig själv inför en presentation. De 3 frågorna är Vem, Vad och Varför. Vem skall du tala till? Tänk på att alla lyssnar olika och har olika preferenser. Så ta dig tid att fundera på vem du skall tala till. Om din publik känner att du talar till just hen, då blir de mer benägna att lyssna till dig. Vad skall du säga? Kan kanske verkar självklart men är samtidigt kanske den svåraste. För här handlar det om att sålla bort allt onödigt. Överlasta inte din publik med för mycket information, då får de istället svårt att komma ihåg och ta till sig det du säger. Varför skall du säga det du säger, är möjligen den viktigaste frågan och hjälper dig också med både ditt Vad och Vem. Varför skall du säga detta till din publik. Vad vill du att de skall göra, känna, tycka efter att ha lyssnat på dig?

3. Mental förberedelse

Att träna in sin föreläsning gör att du känner dig säker när du möter publiken. Men glöm då inte att även träna mentalt också. Själv brukar jag ta en promenad och tala högt för mig själv. Rörelsen i promenaden stimulerar mina tankar samtidigt som jag ”ser” min publik framför mig. Ja, jag kanske t o m hör frågor och kommentarer från publiken. Men OBS! Det är alltid succé! Tillåt dig gärna att för ditt inre höra applåderna, det stärker din självkänsla och kommer att ge dig styrka inför ditt framträdande.

Fler tips

Det här var 3 tips för hur du kan bli en säkrare talare. Men det finns ju naturligtvis mer. Det viktigaste är ändå att du börjar utmana dig själv och också inser att träning ger färdighet. Det mesta kan du lära själv men vill du att det skall gå lite snabbare och slippa hamna i förrädiska fällor så kontakta mig gärna. Du kan också ladda ner mina 7 bästa talartips på https://ceciliagranquist.se/nyhetsbrev/

Bota Talarskräck med onlinekurs

På senaste tid har jag börjat utveckla onlinekurser i talarkonst. Valet att börja med talarskräck föll sig ganska naturligt. Min tanke med den är just att du kan börja träna lite ”inkognito”. Du kan testa min minivariant alldeles kostnadsfritt. Läs mer om mina onlinekurser här.

Lycka till och

Cecilia Granquist AB