Talartips om mental förberedelse

Mental förberedelse

De flesta som skall hålla någon form av presentation är noga med att förbereda sig teoretiskt. En del skriver t o m ner hela manus. Inget fel i det, men glöm aldrig den mentala förberedelsen. Att gå igenom sin presentation i sina tankar är mycket bra. Passa då också på att fundera på din publik, vilka de är och vilka frågor de kan ställa. Se dem i din fantasi framför dig och låt det bli succé! Tillåt dig att verkligen höra applåderna, det stärker din självkänsla inför det du har att säga.

Rör gärna på dig i din mentala förberedelse

När du rör på dig så stimuleras dina tankar och din kreativitet.

Mental förberedelse

En mental promenad gör susen

Själv brukar jag ta mig en promenad ut i naturen när jag skall förbereda mig. Speciellt bra är det om jag tampas med något problem som jag behöver lösa. Kanske jag funderar på upplägget eller hur jag skall fånga intresset hos en viss publik. Eller kanske jag skall ha det där viktiga kundmötet som betyder så mycket. Då är det så bra att ta en promenad och börja med att egentligen inte tänka på nåt, utan bara låta tankarna få flöda fritt som de vill inne i huvudet. Så många gånger som den där snilleblixten bara dyker upp som ur intet.

”Smaka på orden”

Skriven text skiljer sig från muntligt tal så ”smaka på orden” och tala gärna högt för dig själv. Då märker du vilka ord som funkar att säga för dig.

Memorera med mental förberedelse

Det här är i mitt tycke det absolut bästa och trevligaste sättet att memorera vad jag skall säga. Genom att jag tar en promenad så får jag röra på mig en stund samtidigt njuter jag av naturen. När jag rör på mig och samtidigt talar för mig själv blir det betydligt lättare att minnas eftersom jag använder flera av mina sinnen; jag ser (i fanatsin) min publik, jag hör (i mitt huvud) mig själv tala, jag känner (med hjälp av tankar och rörelse).

Mental förberedelse i vilfåtöljen

Som komplement till mina promenader så brukar jag också ta en stund i vilfåtöljen. Även här kan jag gå igenom min presentation i tankarna. Då brukar jag också ha mitt anteckningsblock bredvid mig och kanske skriva en mindmap. Då blir rörelsen med pennan på papperet ett sätt att memorera.

Hur förbereder du dig på bästa sätt?

Härlig helg!