Tanken, gesten, repliken

Dessa ord upprepas nästan som ett mantra inom teatern. Det betyder alltså att först skall du tänka tanken som föder gesten som sedan föder repliken. Det är en naturlig gång och så funkar vi när vi talar spontant. Men när du skall öva in en skriven text är det lätt att glömma bort den där tanken och istället går direkt på repliken eller gesten. Det är då det blir konstlat och onaturligt.

Vill du kunna hålla ett tal eller göra en föreläsning så naturlig och levande som möjligt fundera då igenom vad det är du skall säga och då inte bara orden utan vad som ligger bakom orden, vad de verkligen betyder.

Ett annat tips är att ”leka” lite när du tränar. Skoja och lek med både ord och uttryck då brukar spänningar släppa och du blir friare  när du sedan skall göra ditt framförande.


Jag får ofta frågan om hur man kan utveckla sitt kroppsspråk och bli mer levande och intressant som föreläsare. Ett bra sätt att hitta och släppa loss kreativiteten är just teater. i teatern får du lov att testa olika uttryck och vara annorlunda än mot vad du brukar vara. Det är tillåtet att spänna bågen och ta ut svängarna.

Vill du testa så har du möjlighet om du hänger med på min fördjupningskurs för föreläsare som jag kommer att hålla här i Baskemölla i augusti, klicka på länken här så kan du läsa mer om den.

Men nu är det dags att fira midsommar och jag vill önska dig en riktigt glad och härlig midsommarhelg!