Tillåt dig att hänföras!

I senaste utgåvan av tidskriften Holóne läser jag om hur hälsosamt det är att låta sig hänföras. Och visst är det en underbar känsla, det där, när det pirrar till i kroppen av  hänförelse inför något som griper tag i en. Att då får veta att denna positiva känsla även har en positiv effekt på hälsan gör det ju inte sämre precis.

Hänförelsens hälsoeffekter

Professor Dacher Keltner, chef för Greater Good Sciences på University of California at Berkley, har tittat på hur denna härliga känsla påverkar oss. Det visar sig att människor som ofta är i positiv affekt har lägre nivå i blodet av ett inflammationshöjande cytokin. Han tror att om 10 år så kommer hänförelse vara en del av sjukvården. Forskningen visar att 5 minuters hänförelse kan förbättra den kognitiva hälsan hos såväl krigsveteraner som personer med hjärnskador och äldre människor. Ny spännande forskning visar även att hänförelse gör oss mer generösa och medkännande än någon annan positiv känsla. Personer som ofta blir hänförda är mer generösa och fattar mer etiska beslut än personer som sällan låter sig hänföras, visar Keltners forskning.

Tillåt dig att hänföras hostlov

Men att tillåta sig hänföras är en konst som jag tror att vi får öva på. Det är inte svårt att hänföras av storslagenheter som en vacker alptopp eller ett spegelblankt hav. Men att även tillåta sig hänföras av de små tingen runt omkring oss, det är en konst som jag tror är viktigt.  Som när min 22 årige son utbrister, då vi går på promenad i en av stadens parker: Se vilket vackert blad! Det fick mig att påminnas om hur vi kan, om vi bara öppnar våra sinnen, kan hänföras av små ting som finns runt omkring oss. Det gäller bara att stanna upp ett slag och tillåta sig se och njuta.

Härlig helg!

Ceciliasignatur