Torr i munnen när du skall tala?

Händer det att du blir torr i munnen när du skall tala? I veckans blogginlägg tänkte jag ge dig några enkla tips på hur du kan göra när det händer dig.torr i munnen när du skall tala

3 tips när du blir torr i munnen + en varning

1. Ett glas vatten

Se om möjligt till att ha tillgång till ett glas vatten. Helst inte för kallt och helst utan bubblor (det är snällast mot halsen). Själv brukar jag ställa det där glas vattnet en bit ifrån så att jag får röra mig. Rörelsen i sig gör att jag lättare kommer igång igen.

2. Tänk på en citron

Tankens makt är stor brukar man säga och faktiskt så brukar det hjälpa bara genom att tänka på en citron. Prova så märker du, genast ökar salivavsöndringen  i munnen.

3. Bit lite lätt på tungan

Ett annat sätt du kan göra är att bita dig lite lätt i tungan. Då ökar också salivavsöndringen i munnen.

Varning!
Akta dig för, när du är torr i munnen

Vanligt är att man vill harkla sig när man känner sig torr i munnen. Men det är inte snällt mot dina stämband. Så svälj hellre och drick lite vatten eller tänk på en citron. Det är mycket bättre.

Nedan ser du mina tips i en video. Vill du ha fler talartips så gå in och följ mig på min YouTubekanal, där hittar du tips både om röst, kroppsspråk och retorik.

Lycka till!

Nu skall jag träffa mina deltagare på kursen Bli en stjärnföreläsare. Det skall bli sååå kul! Hur det går får jag rapportera om nästa vecka 😊