Utvecklas med growth mindset

En av mina inspiratörer när det gäller att utvecklas som talare och människa är Amy Cuddy, amerikansk socialpsykolog. Idag såg jag ett inlägg på sajten Bigthink Amy pratar där om hur viktigt det är att, som hon säger, ha ett growth mindset. Vilket betyder att istället för att sätta stora mål och jämföra sig med andra, ta små steg för att växa. Då blir det både lättare och roligare.

Hon nämner även presentationsteknik, där det är så lätt att falla i fällan för tekniken, ”hur skall jag stå”, ”hur håller jag armarna på rätt sätt” osv. När det är betydligt viktigare att ta de där små utmanande stegen och utvecklas i din egen takt. Då känner du att du växer och utvecklas.

Själv brukar jag ibland säga till mina kursdeltagare, att du bör träna så att du blir vän med ditt instrument. Både din kropp och din röst vill hjälpa dig. Jag brukar också gärna jämföra med en musiker. Tar vi en musiker som exempel så tror jag ingen skulle ge sig i kast med ett stort komplicerat stycke i första taget, istället börjar man att lära in ett enklare stycke och när det känns bra går man vidare till något mer komplicerat. Det är också viktigt att ge sig själv en ”klapp på axeln” vid varje framsteg. Att verkligen känna efter hur det känns när jag har klarat ett steg fram. Då blir det roligt och märkligt nog har du hunnit fram till målet, många gånger, utan att du tänkt så mycket på det.

För ett tag sedan skrev jag här i bloggen om att vara en autentisk talare. I det inlägget berättar jag om det i en film och ger dig 5 enkla tips hur du kan träna detta.

Nu när jag lyssnar på Amy så känns detta ännu viktigare.

3 tips på hur du kan arbeta med growth mindset

Nedan ger jag dig 3 tips på hur du kan göra med dina mål för att utveckla dig som talare.

1. Gör en ”storyboard”

När en filmmakare gör filmmanus så delar man in tagningarna i en sk storyboard dvs små bilder som leder fram till målet.Så kan du också gör med dina mål.

Så här kan du skissa upp din storyboard:

growth mindset

En storyboard som leder till mål.

 

 

 

 

 

 

2. Kom ihåg att känna efter.

Ett growth mindset betyder ju ett växande tänkesätt. Då är det viktigt att känna efter vad du har lärt, vad som har hunnit hända efter varje steg du tar. Känner du dig säkrare när du skall tala? Hur fungerade din berättelse etc. När du uppmärksammar och känner efter så ger det dig styrka att gå vidare och göra nästa utmaning.

3. Vinna utan tävlan

Det handlar inte om att vinna, det handlar om att utvecklas. I tävlan finns alltid en förlorare men i utveckling kan alla vinna. Därför är det betydligt bättre att tänka; vad har jag lärt mig eller hur har jag utvecklats istället för har jag vunnit, har jag lyckats. Ett growth mindset handlar om att utvecklas. Som sidoeffekt leder det ofta till vinst och att lyckas, men det är en annan sak 😉.

Lycka till med din utveckling och