Vad får andra att lyssna? 3 tips

Vad är det egentligen som får andra att lyssna och ta till sig ett budskap? Ja, det är säkerligen en fråga som varje talare ställer sig emellanåt. Ibland känns det säker lättare och ibland svårare att fånga uppmärksamheten för att få andra att lyssna.

I veckans blogginlägg så skall jag ge dig 3 av mina bästa tips för hur du kan få andra att lyssna

1. Vad får dig att lyssna?

Även om vi alla är olika och tar till oss budskap på olika sätt så kan det vara bra att ställa frågan till sig själv. Vad är det som får dig att lyssna? Troligen kommer du att ge svar som: ”Ett ämne som intresserar mig”, ”Något som fångar min uppmärksamhet”, ”Någon som är engagerad”.

Tre svar som jag tror de flesta skulle kunna ge. Använd de svaren och fundera på….

2. Fråga dig: ”Vad är det som intresserar min publik?”

Använd V – frågorna (Vem, Vad, Varför). Vem skall du tala till? Vad har din publik för intressen. Vad går de igång på? Faktum är att ett och samma budskap kan läggas fram på så många olika sätt för att fånga intresset. Ta dig en funderare och kanske t o m gör en research om din publik. Se också till att börja med något som fångar uppmärksamheten. Det är under de första minutrarna som din publik bestämmer sig för att lyssna eller inte. Kanske kan du visa upp något som illustrerar ditt budskap eller ställ en fråga som engagerar din publik.

3. Se till att själv vara engagerad

Det finns inget så förödande som en oengagerad talare. Det smittar över till publiken och de slutar garanterat att lyssna. All kommunikation börjar hos dig själv så är du engagerad i det du vill förmedla så lockar det också din publik att lyssna. För att kunna vara så pass närvarande och engagerad så behöver du också ha tränat så pass mycket så att du kan glömma. Dvs glöm hur du talar och fokusera på din publik och det du vill förmedla.

Lycka till!

Vill du ha hjälp med att träna så att du kan glömma? Hör av dig till mig så bokar vi in en tid