Vad skall du tala om?

När jag håller kurser i talarkonst brukar jag gärna prata om de 3 V:na; vem, vad, varför, som hjälp i förberedelsearbetet. I förra veckans blogginlägg skrev jag om vikten av att veta vem du talar till. Att fundera på vad du skall tala om kanske känns självklart. Men svårigheten i detta är för de flesta att verkligen hålla sig till ämnet och inte sväva ut alltför mycket. Vad kan också översättas till mål. Vad har du för mål med det du skall tala om? Om du ställer den frågan till dig själv brukar det bli lättare.

”Kill your darlings”

Inom teatern brukar man använda detta uttryck för att renodla och förtydliga. Det kan då handla om allt från rekvisita på scen till text och själva framförandet. Allt som inte direkt tillför något till berättelsen skall bort. Ibland så vill vi ha med något för vår egen skull, det kanske känns tryggt eller bara är så mysigt. I entusiasmen för mitt ämne som jag brinner för vill jag ju också så gärna ge allt.  Det är så lätt att hamna i fällan: vill berätta allt. Men om du har den ambitionen är risken stor för att det hela suddas ut och inget når fram till din mottagare. Vi slutar helt enkelt lyssna.

Exempel

Låt oss säga att du skall tala om en ny produkt som ditt företag tagit fram. Ditt vad är alltså produkten X. Men denna produkt har ju en massa fantastiska egenskaper och finesser som du skulle kunna berätta om. Börja då med att fundera på vad du vill lyfta fram hos den här produkten. Är det kanske att den är miljövänlig och energisnål eller kanske den trendiga designen? Här har du hjälp av att V:et Vem, som du kan läsa om i förra veckans blogg. Att veta vem du talar till hjälper dig att välja vad.

Det här kan ju verka simpelt och borde kanske också vara det. Men tyvärr har jag själv lyssnat på åtskilliga föredragshållare och jag måste också erkänna att även jag har fallit i fällan: vill berätta allt.

Så ta dig en funderare när du förbereder ditt framförande: VAD vill du berätta? Vad är ditt mål?

Härlig helg!

Ceciliasignatur