Våga glömma och var närvarande

Ett av mina bästa råd som jag burit med mig sen jag gick på scenskolan är från min talpedagog som avslutade sin undervisning med att säga GLÖM NU ALLT!

Vi hade tränat artikulation, röst, fraseringar och allehanda talövningar. Men när vi var klara att möta publiken och stå på scen så sa hon med eftertryck att nu var det dags att glömma allt vi hade lärt oss och istället möta publiken med 100 % närvaro.

Har du tränat så kommer din kropp ihåg och du kan lita på din kunskap. Ja, inte tänker du väl på hur du skall hålla balansen när du cyklar, du bara vet att du kan, eftersom du en gång lärt dig, eller hur? Okey, en viss skillnad mellan cykling och presentationsteknik finns det. När du väl lärt dig cykla så kan du det för alltid. Men presentationsteknik behöver underhållas. Kanske bättre att jämföra med en musiker som stämmer sitt instrument och tränar in ett musikstycke. Hur som helst så är det jättebra att träna, utvecklas och lära nytt men när du väl ”står där” skall allt sitta så du kan koncentrera dig på publiken och här och nu.

Glöm för att kunna koncentrera dig på publiken

Många talare oroar sig för att de skall glömma det som de övat in och lägger därför sin koncentration på att komma ihåg. Det är då det lätt blir opersonligt, tråkigt och kanske rent av högtravande. Men har du övat tillräckligt länge så du kan känna dig trygg med det du vill framföra så kan du istället koncentrera dig på publiken. Det är då det blir levande och intressant att lyssna till.

Improvisation kräver förberedelse

Det fungerar ungefär som improvisation. Improvisation sker här och nu men för att kunna improvisera så krävs att du har tränat ordentligt innan.

Lycka till och

Härlig helg!