Vänd oro till kraft och bli en bättre talare

Oro och rädsla kan ställa till en massa elände. Men oro kan också omvandlas till kraft och energi . Vänd oro till kraft, så blir du en bättre talare.

Just nu oroar sig säkert de flesta för Corona viruset som har börjat explodera i sin spridning. Tankar om vad som skall kunna hända, ångest för inte bara hälsan utan hela tillvaron. Börsen rasar, företag går i konkurs, toalettpappret är slut i Japan. Ja, listan kan göras lång både vad som händer just nu men kanske ännu mer om vad som kan komma att hända om smittan sprider sig än mer.

Men vad har då denna oro med en talare att göra?

Jag nämner Corona viruset för att visa på vilken kraft oro har. Oro och rädsla kan förlama oss. Oro för ofta med sig att vi tar dåliga beslut, blir irrationella etc. För ett antal år sedan gjordes en undersökning i England om vad folk var som mest rädda för. Visserligen fanns inte Corona viruset då, men andra hemska saker som krig, ormar, spindlar, död och att tala inför många människor. Hela 40% av de tillfrågade svarade att tala inför många var hemskare än både krig, död, ormar och spindlar.

Hur kan du vända oro till kraft?

oro till kraftI helgen som gick var jag på en fantastiskt bra utbildning arrangerad av NLP föreningen Sverige. Killen som ledde kursen heter Duff McDuffee. Kursen hette The vänd oro till krafteye of the storm och handlade om hur vi kan behålla lugnet och bli resilient när det stormar kring oss. Vi fick lära oss massor som jag säkert kan återkomma till längre fram och som jag framförallt skall ta med mig in i mina kurser. Men en sak som jag speciellt tog med mig, det är att lära sig skilja på det som jag kan göra något åt och det som jag faktiskt inte kan påverka.  En annan bra tanke är att fundera på vad behöver jag för resurser.

Vänd din oro till att bli en bättre talare

Om vi börjar med att konstatera att oro är en form av kraft som påverkar oss. Oftast påverkar den oss i negativ riktning, kanske till panik som i sin tur leder till dåliga beslut och ångest. Men kraft innehåller energi. Tänk dig istället att den kraften, den energin som oron skapar hos dig kan du använda till en positiv kraft. Ja, faktum är att du själv kan välja hur du vill använda energin.  Om det vore så, vad skulle du göra då? Hur vill du använda den kraften när du möter din publik?
Testa den tankekurvan och se dig själv i din fantasi som talaren med den positiva energin. Gör bilden så verklig du bara kan, måla upp den i din fantasi, se och hör  applåderna från din publik.