Var skall jag ha mina händer?

Händerna känns som de bara är i vägen.

Känner du igen dig? Finns det någon gång som händerna känns så otympliga som när man skall tala inför publik? I veckans blogginlägg skall jag försöka reda ut detta fenomen och samtidigt ge dig några tips på hur du kan göra.

Varför blir händerna så besvärande?var skall jag göra av händerna?

Ja, det kan man ju fråga sig. För inte tänker väl du på, var du har dina händer, när du är i ett vanligt samtal med en vän? Det troliga svaret på frågan är antagligen densamma som när vi känner oss nervösa då vi skall tala inför en grupp. Vi går från att vara en i mängden till att bli synliga. Plötsligt blir du medveten om att blickarna dras mot just dig. Ditt fokus går till hur du ser ut och hur du beter dig. Så det viktigaste är egentligen att släppa det fokuset och istället lägga fokus på det du vill säga. Nedan får du 3 tips på hur du kan träna:

1. ”Bli vän med dina händer”

Hmm… Vad jag menar, är just att du skall gå från att tycka att händerna är till besvär till att bli så pass vän med dem att du kan låta dem vara. Ett bra sätt är att träna framför spegeln. Börja med att släppa händerna utmed sidan och prata till dig själv i spegeln. I början kan det kännas konstigt men snart skall du se att det känns helt okey. Träna sedan lite gester framför spegeln och på samma sätt kommer du att märka att det känns bättre och bättre.

2. Håll hellre händerna framför kroppen än bakom.

Att dölja händerna t ex bakom ryggen kan lätt skapa misstänksamhet hos dina åhörare (kanske har du något att dölja?). Så träna att hålla dem framför kroppen, gärna i en öppen välkomnande gest. Försök också att undvika att lägga händerna i fickorna. Låt händerna få prata. De flesta av oss människor vill använda händerna när vi pratar. Försök därför inte låsa dem utan låt dem tala. De kommer att hjälpa dig.

3. Ta hjälp av ”gardinövningen”

Du som brukar följa mig känner säkert igen min enkla ”gardinövning” så genial i sin enkelhet. Där får du både en bra hållning för hela dig och dessutom tränar du att släppa dina händer.

var gör jag av händerna

öppna dina gardiner och ta hjälp ditt kroppsspråk

Börja med att ”jorda”, känn tyngden i båda fötterna. Tänk sedan att du drar ett snöre från huvudet och upp så att du sträcker på dig. Skaka loss lite så du är avspänd och tänk att du öppnar upp ett par heldragna gardiner. Släpp händerna utmed sidan.

 

 

 

Titta på filmen så visar jag: