Var uppmärksam på mottagarens signaler

Visserligen börjar all kommunikation hos dig själv. Innan du kan börja övertyga andra så bör du ha övertygat dig själv. Det är också viktigt att du tränar dig i hur och vad du signalerar eftersom det är ditt beteende som din mottagare tolkar och upplever. Men när du väl möter din mottagare så bör all din uppmärksamhet ligga hos den personen.

Om du är trygg i ditt budskap och vad du vill förmedla så kan du koncentrera dig på din mottagare.

När jag pratar om att lyssna med ögonen så menar jag att verkligen vara uppmärksam på mottagarens signaler, de ger dig viktig information. Men var varsam med din tolkning, en ögonryckning kan betyda mycket, men den betyder något.

Låt oss säga att du sitter i ett säljsamtal, din kund har visat intresse men det är ändå svårt att få till ett avslut. Är du då uppmärksam på de tysta signalerna som t ex en glimt i ögonen eller skiftande ansiktsfärg så kan du snappa upp det. Är det en positiv signal som glimten i ögat, ja då kan du t o m säga; jag ser på dig att du gillar det här. Är det däremot en tveksam signal så kan du fråga om mottagaren är tveksam och kanske vill ha mer information.

Jag har själv varit med om vid ett flertal tillfällen då jag kunnat vända en tveksam kund till en köpare tack vare att jag varit uppmärksammad på min mottagares signaler. Många gånger behöver jag ställa frågor för att få bekräftelse på det jag tror mig se. Var aldrig rädd för att ställa frågor de är bland de bästa redskap du har. En fråga visar att du är intresserad och svaren ger dig information.

Men vad skall jag fråga om då? Säger många av mina kursdeltagare. Egentligen kan du fråga om nästan vad som helst. De flesta människor älskar att berätta om sig själva. Det viktiga är att du lyssnar på svaret med genuint intresse. Lika illa som det är bra att fråga är det när du bara slänger ur dig frågan men sedan glömmer att lyssna, vilket händer allt för ofta i kommunikationssammanhang.

Så därför är mitt råd denna vecka, träna att även lyssna med ögonen och se din mottagare. Du kommer att märka skillnad!

Härlig helg!

Cecilia