Vårda din hjärna i juletid

Hej,

Så här inför jultider med både glädje och stress så vill jag referera till några intressanta artiklar jag läst i utmärkta Magasinet Holone.

Forskarna Daniel Siegel och David Rock har tagit fram en ”tallriksmodell” för vår hjärna, de kallar den ”Healthy Mind” och ser ut så här:

De menar alltså att för att må bra och fungera optimalt så behöver vi både få slappa, leka, sova, motionera, tid att vända tankarna inåt, umgås och fokusera.

Om vi tänker efter så är ju julen alldeles utmärkt för att träna alla dessa delar; umgås med nära och kära, bara slappa i soffan en stund, sov lite längre, dansa runt granen och motionera en stund, lek och skratta (varför inte leka jultomte i år) och så stanna upp en stund och låt dina tankar vända inåt. Ja, så var det ju fokusering också, tänk så skönt att bara få fokusera på en sak en och inte behöva ha så ”många bollar i luften”.

En annan intressant artikel från samma Magasin är den om hur kroppen talar och smittar känslor. Forskaren Beatrice de Gelder har studerat hur t o m icke seende påverkas av kroppsspråk (så kallad blindsyn). Det är nämligen så att hjärnan har en förmåga att signalera andra vägar än genom synnerven. Du ser fastän du inte ser. Några icke seende testpersoner fick sitta framför en dataskärm som ömsom visade känslofyllda ansikten och ömsom neutrala. Det visade sig att de reagerade på uttrycken i ansiktsbilderna på skärmen. Ansikten de inte kunde se!

Detta tolkar jag som att det är ännu mer viktigt att vi tränar och blir vän med vårt kroppsspråk, för påverkar kroppsspråket andra så påverkar det också dig själv.

Nu tar jag en paus i skrivandet och återkommer på nyåret igen.  Har du inte läst alla mina inlägg men vill ha lite julläsning så scrolla bara ner bland inläggen så kan du läsa alla 99 blogginlägg som gjorts sedan starten 2010.

En underbart härlig Julhelg och Gott Nytt 2013!

Cecilia