Vardagskommunikation och sinnestillstånd

vardagskommunikation och sinnestillstånd

Kommunicerar, det gör vi ju alla på något sätt, vare sig det är med ord, kropp eller röst. Därför tänkte jag ta upp den där vardagliga kommunikationen i veckans blogginlägg, vardagskommunikation och sinnestillstånd. Det handlar om den där kommunikationen som sker mellan oss varje dag, utan att vi tänker så mycket på det, till skillnad från den mer professionella som vi förberett och tränat in. Hur påverkar vår vardagskommunikation vårt sinnestillstånd?

Vad är då vardagskommunikation och sinnestillstånd?

Du sitter vid frukostbordet och läser morgontidningen. Tonåringen kommer in, sömnig med benen släpande efter sig, öppnar kylskåpet och upptäcker att mjölken är slut. Hen ger ifrån sig ett besviket utrop, kompletterat med några inte så vänliga ord. Du blir störd och svarar korthugget. Grälet är igång. (du har bytt sinnestillstånd)

Vid ett annat tillfälle så får du ett leende av en okänd person, du känner dig glad och upplivad. (Ditt  sinnestillstånd har blivit positivt påverkat)

Du går in i en butik och söker efter något som du har svårt att hitta, en expedit kommer fram till dig och hjälper dig hitta rätt. Du känner dig sedd. (positivt sinnestillstånd)

I lunchrummet sitter redan dina arbetskamrater runt ett bord inbegripna i ett samtal. De ser dig inte. Du känner dig utanför. (negativt sinnestillstånd)

Några exempel på vardagskommunikation som jag tror många kan känna igen sig i och som påverkar hur vi känner oss. Kommunikation påverkar oss mycket mer än vad vi tror. Det är så lätt att ta med sig känslan från en kommunikation till en annan. Positivt är när kommunikationen ger dig en bra känsla som stärker dig. Men det där grälet, oron eller besvikelsen den gäller det att bli av med så den inte påverkar dig vidare.

Bryt det negativa med att byta sinnestillstånd

Ett sätt att bryta negativ kommunikation är att träna sig i att lägga åt sidan. Ett annat sätt är att helt enkelt byta ut den negativa känslan mot något positivt. Att se till att byta sinnestillstånd. Ett sinnestillstånd påverkas framförallt av tre saker; tankar, din mentala känsla och kroppsspråk.

kommunikation

öppna dina gardiner och ta hjälp ditt kroppsspråk

Vardagskommunikation

Du behöver oftast bara ändrar på en av dessa tre delar för att du skall kunna påverka ditt sinnestillstånd.

Själv gillar jag att ändra mitt kroppsspråk. Det tycker jag är lättast. Bara att jag sträcker på mig och ler så brukar hjälpa.

Mer om vardagskommunikation

Att få prata av sig om vardaglig kommunikation tror jag också är bra. Att få ventilera med någon för att få perspektiv på det som händer. Under många år har jag själv haft sådana samtal med min företagarkollega Ingrid Högström. Vi driver båda enmansbolag och brukar ringa varandra lite då och då för att ventilera det där vardagliga. Det kan handla om jobbet eller relationer i det privata. Förra hösten kom Ingrid med idén att vi skulle starta en podd med våra samtal. Kanske fler kunde känna igen sig i våra upplevelser, tänkte vi. Sagt och gjort, i mars förra året startade vi podden PRAT – om vardagskommunikation. I podden pratar vi kommunikation utan pekpinnar, men med eftertanke och reflektion.

Ta tillvara ”guldkornen” i din vardagskommunikation

Jag tror också att det är viktigt att ta tillvara och sprida ”guldkornen” i vår vardagliga kommunikation. T ex. det där leendet, den fina komplimangen etc. allt det som kan hålla en varm och go i hjärtat hela dagen. Så det handlar både om att ta emot och ge. Men ibland behöver vi ”spy ut” dvs prata av oss om det där som klämmer så att det inte ligger och pyr och förstör. Se bara till att samtalet inte stannar vid ”spyorna” utan att ni går vidare till något positivt.

Vill du träna dig i vardagskommunikation?

Precis som med presentationsteknik och retorik så kan det vara bra att träna sin vardagliga kommunikation. Du kan anlita mig som coach eller som föreläsare och tränare i din grupp. Titta gärna in på sidorna utveckla gruppen