Varför en digital kurs på distans? För och nackdelar
digital kurs på på distans

Varför skall man gå en kurs på distans? Vad finns det för, för och nackdelar?
Under det senaste året har vi fått träna oss alltmer i att kommunicera på distans. En erfarenhet både på gott och ont. Vi har saknat det där nära mötet som vi är skapta för men samtidigt har vi lärt oss massor. Framförallt att det faktiskt går att umgås digitalt med kommunikation på distans.

Innan pandemin så hade jag svårt för att övertyga både andra och även mig själv, fördelarna med en digital kurs på distans. Men nu när vi fått lov att testa och prova så ser jag flera fördelar. Det var t o m så att när jag berättade för en av mina digitala kursdeltagare att jag förhoppningsvis, till hösten, skall kunna hålla kurs på plats i Ystad där hon bor, så svarade hon, att troligen kommer hon ändå att välja den digitala varianten eftersom det är så bekvämt och ger så mycket.

Det har också varit mycket berikande att vi inte varit beroende av var vi befinner oss, alla kan vara med oberoende av var de befinner sig.

Utmaningar med en digital kurs på distans.

Men visst har vi haft utmaningar för att det hela skall funka på bästa sätt. Det jobbigaste har nog varit när någons bredband inte fungerat och vi har tappat kontakten. Men i de flesta fall har det rett ut sig när vi lärt oss stänga ner allt annat på datorn som kan ta bandbredd. Bild har känts viktigt att behålla, annars kan det ju vara ett sätt att ”spara bandbredd”.

Andra utmaningar som jag tror att de flesta upplever i kommunikation på distans är att det är svårt att skapa den där personliga kontakten. Nu tycker jag ändå att vi har  lyckats mycket bra med det. Hemligheten ligger säkert i att vi inte är så många deltagare på mina kurser (max 10-12 stycken). Det gör att alla kan se alla. Jag har också varit noga med att ge spotlight till den som pratar.

Själv använder jag mig av två kameror som jag kan alternera emellan. En kamera där jag sitter nära och en kamera där jag kan visa mig i helbild då jag vill demonstrera något.

Tips till dig som vill hålla kurs på distans

Står du själv i begrepp att hålla kurs på distans så följer här några tips från mig. Självfallet så skiljer sig utformningen efter vad du skall hålla för kurs så ta det hela och omvandla till din situation.

  1. Skapa en så personlig stämning som möjligt. Det här tror jag är den största utmaningen för de flesta som skall hålla en digital kurs på distans. Något som underlättar är om ni inte är fler än att du kan se dina deltagare. Så be gärna dina kursdeltagare att ha kameran på. Lägg stor vikt vid att kursdeltagarna känner att du verkligen talar till var och en av dem. Sk breakoutroom där du delar in dina deltagare i grupper kan vara ett bra sätt, speciellt om ni är fler än 10 deltagare.
  2. Du behöver absolut inte ha så avancerad utrustning eller någon hel studio. Själv använder jag en fond av mörkt tyg så att jag får en bakgrund som ger fokus på mig och inte en massa störande prylar. Jag använder också två kemeror eftersom jag gärna vill kunna alternera mellan sittande, nära och stående helbild. Men det är ju helt beroende på vad ditt ämne handlar om. Kanske det räcker med en enkel webkamera och gärna också en extern mikrofon.
  3. Aktivera dina deltagare så mycket som möjligt och låt dem inspireras av varandra.

 

Tips till dig som funderar på att gå en kurs.

Funderar du på om du skall gå en digital kurs på distans så tycker jag absolut att du skall testa. Troligen kommer du att bli förvånad hur bra det funkar. Här några tips:

  1. Kolla din uppkoppling. Det finns inget så frustrerande som en krånglande uppkoppling så se till att stänga av alla program och annat som kan störa. Har du pling från mejlkorgen så stäng av mejlen. Kanske ni är flera i familjen som använder uppkopplingen, be då gärna de andra att hålla paus när du går din kurs.
  2. Se till att sitta skönt. Som kursdeltagare behöver du sällan vare sig extra kamera eller mikrofon. Ett headset kan vara bra men är inte nödvändigt. Däremot skall du delta på en kurs som kanske varar ett antal timmar så är det viktigt att du sitter bekvämt så en bra stol är att rekommendera.
  3. Gå in med öppet sinne. Var så aktiv som möjligt, ställ frågor och engagera dig. Sitter du hemma och har kanske en familj i närheten så be dem respektera din tid då du är på kurs.

 

Lycka till vare sig du skall hålla eller gå en digital kurs på distans!