Varför lyssnar de inte? Tre vanligaste misstagen

Varför lyssnar de inte?

Varför lyssnar ingen
Tycker du det är svårt att få folk att lyssna på vad du säger?
Du förklarar och upprepar men ändå så är det som förgjort, som om du talat till en vägg?

Ja, det är i alla fall en av de vanligaste frågorna som jag får.

I veckans blogg skall jag därför ta upp tre av de vanligaste misstagen som folk gör när de vill att andra skall lyssna och hur du kan göra istället.

Tre vanligaste misstagen

1. Upprepar samma sak

När vi tycker att ingen lyssnar så har vi ofta en tendens att upprepa samma sak på samma sätt igen. Men då blir det som ordspråket säger: ” om du gör som du alltid har gjort så blir det som det alltid har varit”. Får du inte respons på det du säger så prova att säga samma sak fast på ett annat sätt.  Vi lyssnar och tar till oss kommunikation på olika sätt. Det kan bero på kunskap, vad vi värdesätter eller på i vilket tillstånd vi befinner oss i. ”Nyckeln till kommunikation är att förstå att andra inte förstår detsamma som du förstår”.

Om du upprepar samma sak på samma sätt kan du uppfattas som tjatig och din mottagare stänger av istället.

2. Lyssnar inte

För att få andra att lyssna behöver du själv lyssna.
När vi är angelägna om att få någon annan att lyssna på vårt budskap så hamnar vi lätt i vår egen ”bubbla”. Vi tänker bara på själva budskapet och glömmer mottagaren. Om du istället lyssnar på din mottagare, både på vad hen säger med ord men även med det icke verbala som ögon och kroppsspråk så får du information och kan anpassa ditt sätt att kommunicera så den andre lyssnar.

3. Höjer rösten

Mycket vanligt när vi upplever att andra inte lyssnar är att vi i frustration höjer rösten. Men en hög spänd röst är obehagligt att lyssna till och följden blir istället att mottagaren stänger av och hör bara det obehagliga ljudet och inte vad som sägs. Rösten är ett fantastiskt verktyg som vi tyvärr ofta glömmer bort.  Träna istället att använda rösten på ett spännande och tilltalande sätt. Om du sänker rösten med tydlig artikulation så kan du istället skapa spänning och automatiskt vill vi då lyssna till det du har att säga.

Vill du ha mina 7 bästa talartips? Ladda då ner min pdf här

Lycka till!

Och härlig helg