Varför skall du tala?

I veckan var det dags att köra igång min Föreläsarutbildning igen. Den skall faktiskt på export till Göteborg i mars, så är du intresserad och befinner dig i de trakterna så hör av dig. Det är för övrigt ett samarbete med tjejerna på Attityd Coaching som arrangerar det hela, kul!

Osökt kommer jag då att tänka på vanliga frågor som jag får från personer som skall och vill föreläsa.
Många gånger så önskar man snabba enkla tips och knep för att få andra att lyssna. I och för sig inte så konstigt, målet med en föreläsning är ju i regel att få andra att ta till sig det man vill ha sagt. Men som jag så ofta pekar på i den här bloggen så är det ditt, den som framför det hela, dennes lyssnande som kanske är det viktigaste. För att få andra att lyssna måste du själv lyssna.

En annan intressant fråga jag fick igår är: Vad gjorde stora talare som Churchill, Martin Luther King och Hitler (även om vi anser Hitler som fruktansvärd så kunde han konsten att få med sig människor) för något som gjorde att de lyckades få en sådan genomslagskraft?
Det finns säkerligen många förklaringar och teorier om detta. Men själv är jag förvissad om att en viktig bidragande orsak var deras passion för sin sak. Deras ”varför” var otroligt starkt.

Om du inte bara funderar på Vad och till Vem du skall tala utan även ställer dig frågan Varför du skall säga detta så får du en drivkraft till ditt framförande. Man skulle kunna säga att ditt varför är själva motorn, ju starkare ditt varför är ju starkare och engagerande blir ditt framförande.

Detta varför hjälper dig också hur du skall framföra det hela och vad du skall säga.

Som avslutning på veckans blogg kommer en bild på min katt Malte som jag tror undrar Varför jag skall skriva blogg när jag istället borde ägna min uppmärksamhet och kela med honom.

Härlig helg!

Ceciliasignatur