Varför skall man behöva träna sig i kommunikation?

Träna kommunikation

Varför skall man egentligen behöva träna sig i att kommunicera, det skall vi väl bara kunna? Ja, så tror jag faktiskt att många tänker. Kommunicera det gör vi alla mer eller mindre hela tiden. Kommunikation handlar om beteende. Hur vi beter oss med vårt kroppsspråk, vår röst och val av ord. Allt detta sänder ut signaler till våra mottagare, signaler som upplevs och tolkas utifrån den människans perspektiv.

Det är just därför vi bör träna oss i att kommunicera, skulle jag vilja påstå. Genom att bli medveten om hur din kommunikation fungerar och hur den tas emot så kan du få de resultat som du önskar.

Tänk dig att du är en musiker

Jag brukar använda metaforen; att vara en musiker. För att en musiker skall kunna framföra ett musikstycke så behöver hen öva. Låt oss säga att du vill spela gitarr. Då behöver du träna dels ackord, låtar, men också fingerfärdighet. Likadant skulle jag vilja säga att det är när vi kommer till kommunikation. Ju mer du tränar ditt instrument, dvs ditt kroppsspråk, din röst och hur du kan använda dig av orden så kommer du att öka dina möjligheter till att göra just din röst hörd. Och precis som en musiker känner sig säkrare i sitt musicerande så kommer du att bli säkrare i din kommunikation. Säkerhet ger självkänsla och det är egentligen först då du kan släppa och helt ägna dig åt ditt budskap och din mottagare.

träna kommunikation

Men retoriken då?

Retoriken är tekniken som hjälper dig att göra en bra komposition av ditt tal eller framställan. Retoriken hjälper dig  att förstå hur andra människor lyssnar och hur du bör tänka när du förbereder en presentation. Om vi fortsätter metaforen musiker så skulle vi kunna säga att retoriken är notbladet.

Juryn i Idol

Jag brukar ibland titta på Idol på TV. Och tänker då på när juryn kommenterar deltagarna, så ofta de säger: ”Du har en bra röst och fin teknik men det räcker inte, du måste sjunga med hjärta och känsla.
Samma sak är det med kommunikation. Det hjälper inte om du har rätt teknik om du inte har med hjärta och känsla. Och för att kunna ha med hjärta och känsla så behöver du träna och behärska både instrument och noter.

Här finns din chans att träna kommunikation

Alldeles snart kommer jag att hålla min kurs där vi tränar att plocka fram berättelser. Då får du träna att med ditt hjärta nå mottagarens hjärta.  Inbjudan Storytelling Ht17
Befinner du dig på Skånes landsbygd (max 3000 invånare) så kan du ta del av kursen Bli bekväm inför kameran inbjudan Film är ett fantastiskt medel att nå ut men även här behöver hjärtat finnas med.
Vill du hellre att jag kommer till din grupp eller arbetsplats så kika in på t ex sidorna om att kommunicera bättre eller kanske utveckla gruppen

Så vill jag och Maltekatten önska dig en riktigt

Maltekatten o jag skriver blogg

Härlig helg!