Vårvindar friska och positiva intentioner

Är du som jag? När vårljuset kommer så får jag ett behov av att skapa nytt, jag vill utveckling och förändring. Kanske är det så med oss människor, som med naturen, som börjar spira på nytt när solen och värmen kommer.

Cecilia Granquists hemsida av Vestman DevelopmentFör egen del så har det blivit en hel del nytt denna vår. Som du ser har jag en alldeles ny hemsida, skapad av Lina Vestman. Jag har också börjat skapa mina kurser och utbildningar för webben, en fantastisk möjlighet för dig som inte har tid, lust eller möjlighet att gå på kurs IRL.

Men så tänker ja vidare: kommunikation, förändring, nytt? Visst är det så att det blir liksom lite lättare att prata och kommunicera när solen lyser? Varför inte ta tillfället i akt och kontakta den där personen som du hade en kontrovers med i höstas, men som efteråt kändes lite onödig? Eller ta med en bukett tulpaner till jobbet, bara för att lysa upp. Och varför inte låta de friska vårvindarna blåsa bort gammalt groll och lyfta blicken för att se ljuset.

Inom NLP (neuro lingvistik programmering) som jag studerat, har man ett antal grundantaganden, varav ett lyder: ”Alla beteenden har en positiv intention”. Med positiv menas då inte att det är etiskt positivt eller positivt för alla, utan att beteendet är positivt på något sätt för den som utför beteendet, kanske löser ett problem eller är positivt utifrån den personens referensramar.

Detta tänkesätt brukar hjälpa mig när jag kommunicerar med andra och stöter på motgångar eller kommer i konflikt med någon. Om jag istället för att döma direkt (som är så förbaskat lätt att göra) och istället tänker på vad som kan ligga bakom blir det betydligt lättare att bemöta på ett konstruktivt sätt. Bara en sådan sak som att fråga ”vad menar du med det?”.

Likaså hjälper det mig att stärka mig själv och mina beteenden. Om jag slutar döma mig själv när jag gör eller säger nått tokigt utan istället frågar mig själv vad som kan ligga bakom. Då blir det betydligt lättare att ändra mitt beteende till något som är riktigt positivt både för mig och andra.

Glad påsk från CeciliaNu när vårljuset är på väg och vi skall fira Påskhelg, vi önskar varandra GLAD Påsk. Varför då inte ta tillfället i akt och fråga den där frågan som ligger och gruvar sig där någonstans? Eller kontakta den där personen som du funderat så länge på att kontakta?

En riktigt GLAD PÅSK! önskar jag dig

Ceciliasignatur