Vem kan berätta och vad är berättarkonst?

I helgen skall jag verkligen få uppleva berättarkonst. Jag skall resa till Ljungby berättarfestival och om bara drygt en vecka så sätter vår egen Berättarfestvecka igång här på Österlen. Ljungby berättarfestival är en sådan härlig boost inför vårt eget arrangemang här på Österlen. Nu skall jag verkligen få gotta mig i berättande, lyssna och låta mig inspireras. För det är verkligen en konst att kunna berätta på ett fängslande sätt.

Och ändå så vill jag påstå att alla kan berätta

Att berätta är en uråldrig tradition som jag tror måste ligga nedärvd någonstans i människans gener. Att vilja berätta är en del av att vara människa helt enkelt. För visst berättar du? Om resan du gjort eller om en person du träffat eller kanske om något som du funderar eller drömmer om. Kanske något du gillar eller ogillar?

Det är också därför berättandet är så effektivt när vi vill påverka andra människor, få dem att verkligen lyssna och framförallt att få dem att komma ihåg det vi sagt.

Men vad är då berättarkonst?

För mig är berättarkonst något som du själv väljer att göra till konst. Jag menar, du kan i stort sett berätta hur du vill och vad du vill. Men när du väljer att ta det ett snäpp högre det är då det blir konst. Ja, ungefär som med sång och musik. De flesta människor kan åtminstone hjälpligt sjunga men några vill något mer med sin sång. De börjar träna och utveckla sin sång och så upptäcker de att andra gillar att lyssna på deras sång. På samma sätt är det med berättandet, du kan berätta för dina närmaste där hemma för vänner eller på jobbet. Men du kan också välja att börja träna dina berättarverktyg och göra ditt berättande till en konst.

Det är själva berättelsen som är det viktiga, du är endast budbäraren.

Därför är en av våra ambitioner under berättarfestveckan att stimulera andra till att berätta. Även om du inte känner dig så slipad som berättare så kan du ändå berätta. Själv kommer jag att hålla i ett program som vi kallar för Plats och prylar. Vi tar hjälp av platsen och prylarna som bär på så många berättelser. Vi låter dem få krypa fram ur sina gömmor och spridas.
Det är också när vi tillåter oss att berätta om oss själva och våra liv som vi skapar broar och förståelse för varandra. Du får ta del av en liten bit av mitt liv och jag får en liten glimt av ditt.
Länge leve berättelserna!

Härlig helg!