Vet du vem du talar till?

Att veta vilken målgrupp och vem du talar till är kanske den viktigaste frågan du bör ställa dig när du skall tala inför andra. Ett misstag många gör är att använda samma föreläsning på samma sätt till flera målgrupper. Det är absolut inget fel att återanvända, men att tala på samma sätt och använda exakt samma ord kan bli helt fel.

vet du vem talar du till?

Vi människor är olika och lyssnar därför olika

Varför bör du veta vem du talar till?

Men vad har det för betydelse? Det är ju samma budskap, kanske du tänker.

Anledningen är att vi människor tar till oss budskap på olika sätt. Framförallt är det våra referensramar som skiljer sig åt, dvs tidigare erfarenheter, kunskap om ämnet, viljan och engagemanget för ämnet. Men även sådana saker som humor och intresse skiljer sig.

Vi lyssnar när vi känner igen oss

Om du kan få dina åhörare att känna igen sig i det du talar om så kommer de garanterat att både komma ihåg och ta till sig budskapet bättre. Därför är det också bra att använda metaforer. En metafor som kan hjälpa åhöraren att förstå och gärna kunna se ditt budskap framför sig. Men dessa metaforer behöver vara olika för olika målgrupper. Om du väljer en metafor som dina åhörare inte kan identifiera så säger det sig själv att det blir helt fel.

Humor är också ett bra sätt att närma sig sin publik. Men samma sak här. Humor skiljer sig betydligt åt så det gäller att välja något som passar din publik.

Men om publiken består av många olika slags människor

– hur skall du då veta vem du talar till?

Jovisst, en publik kan bestå av väldigt många olika människor med olika referensramar, tycke och smak. Vad du då kan leta efter är en minsta gemensamma nämnare. Eller så har du själv din målgrupp klar för dig, ”det är dessa i publiken jag vill nå”.
Du kan också ta hjälp av frågorna vad och varför. Varför, i vilket syfte talar du? Vad vill du att lyssnarna skall göra, tycke känna? Hur skall du kunna få just denna (vem) publik att göra, tycka, känna på det viset?

För dig som vill lära mer

På mina kurser kan du lära mer om hur du gör för att anpassa dina ord, ditt kroppsspråk och röst så att dina åhörare känner att du talar till just hen. Du kan välja på en onlinekurs med eller utan personlig coacning eller befinner du dig i Malmötrakten den 25 och 26 september så kan du anmäla dig till min öppna kurs Lyssnar folk verkligen på vad du säger. Du kan också anlita mig till din arbetsplats, grupp eller team, då kontaktar du mig här