Vidga dina kommunikationsvyer!

Nu är det juli och här i Simrishamn har våra trevliga frukostmöten på hamnplan startat. Varje vardag under juli föreläser en person om något intressant ämne. I måndags startade (som vanligt) Peter Gärdenfors, professor i kognitionsforskning föreläsningsserien. Som alltid när denne man talar gav han oss många funderingar. Ämnet han denna gång talade om var: Varför ska du vidga dina vyer?

Vi använder ordet avstånd i så mycket mer än bara fysiskt avstånd, t ex så kan vi säga att Malmö ligger en dryg timme härifrån. En annan intressant tanke är hur avstånd i tiden gör oss mer samarbetsvilliga. Det är skillnad om jag ber dig hjälpa mig att flytta i morgon eller om jag ber dig hjälpa mig att flytta om ett år, fast det egentligen är det samma sak jag ber dig om. Det är också lättare att ta ett beslut som i tanken ligger längre fram än som ligger nära, kanske det är därför många butiker och säljare erbjuder oss; ”Köp i dag, betala om ett halvår”?

Men det vi har nära är lättare att sätta sig in i, t ex om en närstående person råkar ut för något så känner vi det starkare än om det är en okänd person.
En person som står oss nära är lättare att ha fördragsamhet med om den gör något fel eller i vårt tycke något tokigt. Det är lättare att döma en person som psykologiskt står oss långt ifrån.

Så när jag i rubriken skriver vidga dina kommunikationsvyer så skulle jag vilja uppmana till att lyfta blicken när det gäller människorna i din omgivning. Var nyfiken och våga möta det okända, det berikar och utvecklar oss. Kanske du gör en resa i sommar och fysiskt vidgar dina vyer, låt dig då även berikas på det psykologiska planet och närma dig det som känns främmande för ökad förståelse, vidga dina vyer. Eller så får du besök av människor som annars lever långt borta, passa på att närma er varandra. Ni har samma behov men kanske andra värderingar.

Härlig helg!
Cecilia