Vikten av en talares närvaro

Vikten av att vara närvarande talar vi ofta om. Och visst är det jobbigt att lyssna eller tala till någon som verkar befinna sig någon annan stans.

Men det är tydligen svårt eftersom många jag har lyssnat till verka tänka mer på sig själva en på mig som lyssnar. Och det är ju faktiskt det som är själva nyckeln; vill du få någon att ta till sig ditt budskap och verkligen lyssna på vad du säger så måste du göra det på ett sådant sätt att den känner att du talar till just hen.

Men kan man träna sig i närvaro då? Javisst kan man det, de flesta avslappningstekniker syftar till att träna närvaro och mindfullness är ju ett konkret exempel där man tränar närvaro. Jag förespråkar gärna olika former av avslappningstekniker där jag tycker att man bör välja den form som man gillar bäst. Har du tränat avspänning så blir det även betydligt lättare med din närvaro som talare. Avslappning har du ju även nytta av i så många andra sammanhang än som talare

Men om vi nu skall fokusera en stund just på talarens närvaro så vill jag referera till min talpedagog jag hade då jag gick på scenskolan. Under utbildningen fick vi träna en massa röst och talövningar men när vi skulle framträda inför publik sa hon alltid; ”glöm nu allt vad du lärt dig och gå in och möt din publik med lust, blod och just din personlighet”. De orden har fått följa mig under alla mina år och ibland när jag ”trillar ur fokuseringen” så börjar de ringa i öronen.

Träna och förbereda sig inför ett framträdande anser jag vara allas (ursäkta uttrycket) ”förbannade plikt”! Inte bara av hänsyn till publiken utan lika mycket av hänsyn till dig själv. Ju mer du har tränat, ju lättare blir det att släppa taget, när du väl står där så är det du, din publik och nuet som gäller, du har helt enkelt programmerat din mänskliga dator.

Härlig helg!

Ceciliasignatur