Visa vem du är både IRL och på webben

Denna vecka vill jag skriva om något som egentligen är alldeles självklart samtidigt som jag tror att många inte vågar lita på. Det handlar om att våga vara sig själv.

Våga visa vem du är

Det kanske är lättare att säga än att vara men ju mer jag arbetar med mänsklig kommunikation och ju mer jag jobbar med att få ut mitt budskap ju mer inser jag att detta är, om inte det enda så en av de viktiga nycklarna till framgång med det du gör.

Extra viktigt för en kommunikatör

Att våga vara sig själv är ju viktigt för alla men eftersom nu mitt fokus ligger på dig som vill kommunicera ut ditt budskap så skulle jag vilja påstå att det är extra viktigt för just dig.

Vi människor är programmerade att titta på andra människor, vi vill se uttryck och kunna läsa känslor. Det är därför som det är så viktigt att vara medveten om hur vi säger saker och inte bara vad vi säger. Försöker du då ”spela” något annat än vad du är så märks det. Vi människor är otroligt skickliga på att läsa av andra och känner genast om något inte riktigt stämmer. Många gånger förklarar vi det med ”en känsla i magen” eller ”personkemi”.

Film på webben

Vill du nå ut med ditt budskap på webben och sociala media så rekommenderar jag varmt film. Och då film där du själv medverkar, gärna tala direkt in i kameran. Jag fick själv beviset förra veckan då jag fick en bokning på ett jobb. Kunden hade sett mina filmer på webben och redan bestämt sig för att det är mig de vill anlita, jag behövde knappt skriva offert, affären var liksom avgjord från början. Jag passade på att fråga några fler av mina nytillkomna kunder hur de valt just mig och fick samma svar.

Nu vet jag att många tycker det är läskigt att tala inför en kamera så därför skall du få ett bra tips av mig här.

Är du landsbygdsföretagare i Skåne så har du dessutom möjlighet att ta del av min kurs den 29 mars. 

Som föreläsare IRL

är det naturligtvis också viktigt att våga visa och vara sig själv. Men även här tror jag det finns mycket osäkerhet. I veckan fick jag just den frågan. En kvinna menade att hon kan bli så engagerad när hon talar så att hon var rädd för att hon blir alltför allvarlig. Mitt svar är då: gå gärna igenom din föreläsning innan och träna in hur du eventuellt kan lätta upp ett allvarligt ämne och hur du kan framföra det på ett intressant och livfullt sätt. MEN! När du väl står där, glöm då allt detta och möt din publik med ditt fulla engagemang.

Härlig helg!