3 tips för att hålla intresset vid liv

Att hålla intresset vid liv under en föreläsning är inte alltid så lätt. Har du som jag lyssnat på föreläsningar som du egentligen tycker är intressanta men som du efter ett tag helt enkelt inte orkar lyssna på eller hänga med i?  De blir antingen för långrandiga, komplicerade eller helt enkelt tråkiga att lyssna till.
Publiken skall både hänga med i det du säger, tycka det är intressant, komma ihåg och ta till sig budskapet.

Denna vecka får du några tips som kan hjälpa dig att hålla intresset vid liv.

3 tips för att hålla intresset vid liv

1. Variera

När något blir för monotont så slutar vi att lyssna. Vår hjärna orkar helt enkelt inte hålla koncentrationen. Därför är det viktigt att variera sig under en föreläsning. Det handlar både om röstläge, kroppsspråk och innehåll. För något år sedan lyssnade jag på Cecilia Udden som jag tycker är en utmärkt talare, hon gjorde något som jag sedan har kallat för ”bensträckare för hjärnan”. Hennes föreläsning handlade om situationen i Mellanöstern och innehöll både mycket fakta och name dropping som krävde sin koncentration från oss lyssnare. Cecilia löste detta mycket skickligt med en kort berättelse som fick tjänstgöra som en avslappnande paus för vår koncentration.

Cecilia Udden föreläser och berättar på hamnplan i Simrishamn

Våga även röra dig på scen. Det är stor skillnad på ett nervöst gående fram och tillbaka som verkligen kan bli störande och på en person som använder scenen och sina rörelser som en förstärkning av det den säger.

2. Aktivera publiken

Ett bra sätt att hålla intresset vid liv är att aktivera sin publik. Gärna med frågor eller annat som får publiken att tänka till och inte bara passivt lyssna. Men kom då ihåg att verkligen lyssna på svaren och använd dem. Tillåt också gärna frågor under föreläsningen. Många är rädda för att frågor skall störa eller dra ut på tiden och vill hellre att frågor ställs efteråt. Men själv tycker jag att frågor från publiken är berikande. Visst, det ställer lite högre krav på föredragshållaren och du får se till att det hela inte drar iväg åt fel håll och ibland måste du avbryta för att kunna hålla ”den röda tråden”. Men i regel upplevs en föreläsning där publiken får ställa frågor under föreläsning som betydligt mer levande och lättare att följa med i.

3. Sluta i tid

Jag har skrivit om det tidigare och det tål att upprepas. Det är bättre att hålla en föreläsning något för kort än för lång. Vi kommer inte ihåg mer för att föreläsningen drar ut på tiden. Lägg gärna lite extra förberedelsetid på hur du skall formulera din avslutning. Det är avslutningen vi bär med oss och kommer ihåg.


Lycka till och härlig helg!