Läskigt med kamera?

En av mina senaste kurser heter Bli bekväm inför kameran. Den kom till då jag förstod att väldigt många tycker att det är obehagligt att bli fotograferad eller filmad.

Självklart jobbigt och speciellt nu för tiden då i stort sett alla går omkring med en kamera i fickan. Därför vill jag i denna veckas blogg ge dig 5 tips på hur du kan bli bekväm inför kameran.

5 tips att bli bekväm inför kameran

1. Placera din bästa vän i kameraögat

Det första du skall tänka är att istället för det där kalla kameraögat så tänk att det är din allra bästa vän som du talar till. En person som du tycker om och som gillar dig. Då känns det genast mycket bättre. Och det är ju också finessen med att tala till en kamera, du bestämmer själv vem du talar till!

2. Tala högt för dig själv innan filmningen

Många både känner sig och blir lite stela när de skall börja tala till en kamera. Förbered och skriv gärna ner det du vill säga men tala också högt för dig själv innan. Då ”smakar” du på orden så det känns naturligt.

3. Le!

I många av mina talartips brukar jag säga att kropp och knopp hör ihop. Det du tänker påverkar ditt kroppsspråk men lika tydligt påverkar ditt kroppsspråk ur du tänker och känner. Ett leende är magiskt, så börja med att le innan du ställer dig framför kameran.

4. Vänj dig vid dig själv.

Med det menar jag att om du ofta tittar och lyssnar på dig själv så kommer du också att vänja dig. När vi talar så hör vi en helt annan röst inni i våra huvuden. Likadant är det med utseendet. Den bild som vi har är spegelbilden alltså ett spegelvänt utseende. Därför kan det kännas konstigt att både lyssna och se sig själv utifrån. Men om du fotar och filmar dig själv ofta så skall du se att du vänjer dig.
Och så tycker jag att du skall avskeda den där kritikern som alltid hittar fel. Det är så lätt att jämföra sig med alla vackra modeller vi ser i tidningar, på film och TV. Men kom ihåg: DU duger! Det är DIG vi vill se! Om allt skulle vara perfekt så skulle vi ju dö av leda eller hur?

5. Skaka loss!

Spänningar sätter sig alltid på det mest konstiga ställen så ett bra tips är att skaka loss med hela kroppen innan. Då brukar spänningarna släppa och det känns bättre. Själv skakar jag alltid loss innan jag skall in på scen, möta en publik eller stå inför en kamera.

Vill du ha fler tips kring att stå inför kameran så läs mitt blogginlägg från i höstas

Bor eller har du din verksamhet på Skånes landsbygd (max 3000 invånare) så kan du passa på att gå kursen som jag och Linda Ohlsson håller den 13 och 27 februari. Läs mer om den här

Lycka till!

Här är en film med tipsen från min YouTubekanal. Där kan du också hitta fler talartips. Prenumerera gärna på kanalen så missar du inte nästa film.

 

Härlig helg!